Levensduur

Vooral nieuwe eigenaren van oudere Mini’s stellen de vraag op het forum ‘hoe lang een motor van een Classic Mini ‘meegaat’’. Daar komen allerlei antwoorden op, maar weinig die enige zekerheid geven. Dus, laten we maar eens een mening geven.Hoeveel kilometers je nog met deze motor kunt doorrijden, hangt van een enkele aspecten af.
Een simpele compressie meting bij een bedrijfswarme motor geeft aan hoeveel compressie de afzonderlijke cilinders nog opleveren. Hoe hoog die compressie komt is interessant, maar van meer betekenis is hoe ze zich onderling verhouden. Een bekend gegeven is, dat de vierde cilinder –als je voor de auto staat, helemaal links- het eerste compressie verlies vertoont, met name ook in verhouding tot de andere drie. Dat is een kwestie van verminderde koeling bij die cilinder. Vanaf de waterpomp zit deze cilinder het verste weg en het is het keerpunt in de stroming. Daar vintdt dus de meeste ‘neerslag’ plaats van vervuiling in het systeem; roest en kalk voorop. De vraag is, of een (chemische) reiniging van het koelsysteem nog baat zou opleveren. (kijk ook bij onderwerp motor wordt te warm). Je zou bovendien het vervangen van de waterpomp kunnen overwegen. Je zult schrikken van de vervuiling die je in de oude aantreft.
Volgende punt is, een lektest. Daarbij wordt de compressie gemeten die de afzonderlijke cilinders bereiken én, hoeveel die compressie in het verloop van tijd (seconden) terugloopt. Het geeft een beeld van de sluiting van de kleppen én, van de lekkage langs de cilinderwand en het zuigerhemd, voorbij de zuigerveren. Het zegt ook iets over de overgebleven ruwheid van de cilinderwanden (het hoonpatroon).
Als de uitkomst van deze beide testen ‘niet best’ is, dan heb je de laatste tijd al gemerkt dat jouw Mini niet ‘zo goed’ wilde opschieten.
Het volgende wat je kunt doen is, een oliedruk meting. Wat het wijzertje van de meter in je dashboard aangeeft is slechts een indicatie. Als de waarde van de meting ‘niet best’ is, weet je dat je toch maar moet gaan sparen voor een revisie.
De axiale speling van de krukas vertelt wat over de slijtage van de lagerschalen. Er zitten ‘halve maantjes’ in het blok om de speling van de krukas in de lengterichting op te vangen. Hoe zeer die slijten hangt af van het gedrag van de bestuurder –of er stilgestaan wordt bij stoplichten met de het pedaal ingetrapt, bijvoorbeeld- en het hangt af van de afstelling van de koppeling; is die altijd correct (geweest). Om de speling te controleren zoek je een houten balkje waarvan het uiteinde net tussen het motorblok en de ventilatorriem poulie op de krukas past. Even druk uitoefenen en de krukas komt in de uiterste stand naar voren. Nu met het balkje steun zoeken bij de radiateur om de poulie terug te duwen. Even kracht zetten. Wanneer de krukas een millimeter terug gaat, ben je al in de kritieke fase.
Laatste proef. Doe het klepdeksel eraf en kijk naar de afstelboutjes voor het regelen van de klepspeling. Naarmate de klepranden slijten en de klepzetels inslaan komt de klepsteel meer naar boven. Langzamerhand wordt het afstelboutje dus steeds verder omhoog in het uiteinde van de tuimelaar geschroefd. Als er minder dan twee omwentelingen schroefdraad over is gebleven die je nog gebruiken kunt, zegt dat veel over hoe diep de kleppen inmiddels in de kop zitten. De ademhaling werd daar niet beter op.
Wanneer je vastgesteld hebt, dat je toch wat moet en je hebt genoeg gespaard, dan is de goedkoopste oplossing, zelf het aandrijfaggregaat uit de auto takelen en een ruilblok met bak terug in de auto zetten. Is je dat nog te duur, dan kan je nog de motor van de bak afhalen en ruilen voor een gereviseerde motor en zelf de boel weer in elkaar zetten. Is je dat nog te duur, dan koop je een losse motor of een heel aggregaat van het internet. Maar het kan dan zijn dat je uiteindelijk geen stap vooruit gekomen bent. Vraag jezelf maar af of je het aan zou durven boevengenoemde proeven bij dit blok te doen. Of ben je bang voor de uitkomst.
Sommigen staan te juichen wanneer bovenstaande proeven (eindelijk) rechtvaardiging geven om in eigen regie een motorrevisie te laten doen. Dan kan je een wensenlijstje maken van wat je allemaal wel wenst. Twee, drie duizend Euro ben je zomaar kwijt. Maar; dan heb je ook wat.
Een ruil aggregaat of een ruilmotor kost bij de bekende leveranciers een stuk minder. Want zij doen alleen het noodzakelijke aan het vernieuwen van slijtdelen en leveren een ‘standaard’ motor. Maar, wel met garantie.