Nieuwe website: veelgestelde vragen

Ingediend door Eelke op
Berichttekst

De nieuwe website draait nu bijna een week. Er zijn veel positieve reacties, maar hier en daar ook wat drempels waar mensen tegenaan lopen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende problemen.

Waarom krijg ik een scherm dat ik geen toegang heb?

Dit speelt vooral als je bij het gebruikerspaneel probeert te komen. Het betekent dat de basis-software van de website denkt dat je niet bent ingelogd. Dit kan zelfs voorkomen als je wel op het forum ingelogd bent, al zou dat eigenlijk niet mogen. De oplossing is om naar de voorpagina van de website te gaan en daar in te loggen via het inlogpaneeltje in de rechter zijbalk. Mocht het probleem spelen dat je wel ingelogd bent op het forum, maar je deze melding toch krijgt, dan kan het nodig zijn om eerst uit te loggen. 

We hebben nog op de planning om inloggen mogelijk te maken op elke pagina van de website, zodat je niet eerst naar de voorpagina hoeft. Ook zullen we onderzoeken of het mogelijk is om niet alleen de "Geen toegang" melding te geven, maar ook direct een inlog-mogelijkheid te bieden.

Inloggen? Hoe dan? Het werkt niet.

In het verleden waren er twee inlog-mogelijkheden op de website; voor het forum moest je een account aanmaken, met een (zelf te kiezen) gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarnaast waren er bepaalde delen van de website alleen toegankelijk voor leden van de club. Hiervoor moest je inloggen met je lidnummer en je postcode.

We hebben deze vreemde situatie aangepakt, door de login voor de gehele website te hanteren. Had je vroeger een account voor het forum, dan werken dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord nu voor de hele website. Ten behoeve van zaken die exclusief zijn voor leden, kun je in je gebruikerspaneel de lidmaatschapsgegevens koppelen aan je account.

Had je nog geen account op het forum, dan moet je een account aanmaken. Dit kan altijd via het linkje "Registreren" dat onder het inlog-blokje staat. Voor het gemak plaats ik hier de link naar de registratie-pagina ook: Registreren. Je zult, na akkoord gaan met de gebruikersvoorwaarden, gevraagd worden om een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Vul ook een geldig email-adres in, want hier zal een email naartoe worden gestuurd met daarin een link waarmee je account wordt geactiveerd. 

Ik had een account, maar ik weet de gegevens niet meer. Wat nu?

Als je nog wel de inlognaam en het email-adres weet, dan kun je via de link "Ik ben mijn wachtwoord vergeten" een nieuw wachtwoord aanvragen. Je krijgt dan een email met het nieuw aangemaakte wachtwoord (om technische redenen is het voor ons onmogelijk om uw oude wachtwoord te achterhalen) en een link om het nieuwe wachtwoord te activeren (dit is een beveiliging, anders kan iedereen die jouw gebruikersnaam en email-adres kent je wachtwoordn resetten). 

Weet je nog wel je gebruikersnaam of email-adres, maar niet meer allebei, neem dan ook contact op met de webmaster. Hij kan je dan helpen aan het missende puzzelstukje om weer toegang te krijgen tot je account.

Functie X, Y of Z werkt niet. Hoe kan dat?

Een nieuwe website gaat onvermijdelijk gepaard met allerlei kleine en soms grotere problemen. Bugvrije software is een utopie, zeker als het zo kersvers is als deze website. Er zullen dus ongetwijfeld zaken zijn die nog niet helemaal lekker werken, en daarvan zijn er ook al een heleboel bekend (ook van voor de livegang, maar het is simpelweg onrealistisch om alle problemen opgelost te willen hebben voordat de site live gaat; dan heb je nooit een nieuwe website). Die punten zullen in de loop van de tijd opgelost worden. Loop je tegen iets aan en vraag je je af of het al eerder gemeld is, kijk dan eerst in de rubriek Site Algemeen op het forum. Een aantal dingen zijn gemeld in het topic over de nieuwe website, maar kom je nieuwe problemen tegen dan is het handigste om daar een apart topic over te maken, zodat zaken niet door elkaar gaan lopen.

Update 11-3-2012: Eerder werd vermeld dat er problemen waren bij de laatste stap van het registreren en het activeren van een nieuw wachtwoord, namelijk bij het volgen van de link in de email die je ontvangt. Deze problemen zijn nu opgelost.