Wat is een accu en waarom is die zo belangrijk?

Ingediend door Natascha op
Berichttekst

AdvertorialAccu verangen

Een accu bestaat uit energie, zoals de batterij in je mobiele telefoon. Wanneer je het contactslot omzet, levert de elektromotor van de starter stroom aan de startmotor, die op zijn beurt de motor start en bovendien de motor in werking stelt, die op zijn beurt de batterij oplaadt. De accu levert bovendien stroom aan allerlei elektrische apparaten wanneer de motor niet voldoende stroom levert.

Hoe werkt het precies?

Een 12V-batterij bestaat uit 6 cellen die aan elkaar zijn bevestigd, elk bestaande uit een positieve en een negatieve polen. De positieve pool bestaan uit loodoxide en de negatieve pool bevat ook lood. Door het toevoegen van stroom, vinden omgekeerde chemische reacties plaats en wordt er weer elektrische stroom in de accu geleverd.

Zo blijft je accu in topconditie

De accu heeft een aantal taken wat veel energie kost; hij moet stroom leveren om de auto te starten en wanneer je korte afstanden rijdt krijgt de accu niet de mogelijkheid om volledig te worden opgeladen. En als je veel stroom verbruikende elektronica heb wanneer de motor niet draait, zal de accu zeker ook snel leeg raken.

Dit kan je zelf doen

Zorg dat je regelmatig een langer stuk rijd. En wanneer je je Mini lange tijd niet gebruikt kun je je accu opgeladen houden met een externe lader.