RE: Naaldlagers bovenste draagarm vervangen door nylon bussen
Ingediend door wim fournier op zo, 29-03-2015 13:21
Een belangrijk aspect komt volgens mij in jouw beschouwing niet naar voren. Je redenering ziet alleen op de statische belasting. Mijn wetenschap strekt niet zover dat ik in termen van mechanica de 'impact' van dynamische belasting kan beredeneren. Maar, ongetwijfeld heeft stoot belasting hogere drukken tot gevolg dan je nu becijfert.
Overigens vind ik het wel een interessant idee waar je mee aankomt. Een naald lager draagt slechts op de raakvlakken van de individuele naalden op de binnenring en buitenring van de lagers. Als je daarbij bedenkt dat de loopvlakken van de ringen en de oppervlakken van de naalden gehard zijn, dan is de onderlinge inbedding van de raakvlakken ook nog eens miniem. Zo'n kunststof lager heeft qua raakvlakken dus enorme raakvlakken waar de druk over verspreidt.
Ben heel benieuwd wat je suggestie hier nog voor reacties oplevert. Het onderwerp verdient zeker discussie.
- Login of registreer om te reageren
RE: Naaldlagers bovenste draagarm vervangen door nylon bussen
Ingediend door Kevin-B op zo, 29-03-2015 13:09
Na het uit elkaar halen van het subframe zagen de lagers in de bovenste draagarm er niet al te goed uit. Mijn stiefvader (die werkt bij een kunststofbewerkings bedrijf) had het idee om deze te vervangen door nylon bussen, gezien deze waarschijnlijk net zo goed lageren en goed tegen een stoot kunnen.
De naaldlagers zijn 19 mm in diameter (binnenkant) en 19 mm in lengte, men mag aannemen dat de helft van het oppervlak van de bus wordt gebruikt voor de belasting.
De helft van het oppervlak is dus (afgerond) 567 mm.
het gewicht van de voorkant van de Mini zal ongeveer 400 kg zijn, verdeeld over 2 draagarmen 200 kg, en verdeeld over 2 bussen 100 kg per bus.
100kg = 981 Newton per bus
Dat levert een oppervlakte druk op van 1,73 Newton/mm
De meeste kunststoffen komen niet eens onder de 20 N/mm dus als het goed is moet het geen probleem zijn, zeker als we kunststof gebruiken waarbij smeermiddel uitkomt als het onder druk staat (ben de naam vergeten).
Zou dit kunnen werken? Of zie ik nog iets over het hoofd