audio afstellen

RE: audio afstellen

Help !
Het wil me niet zo best lukken.

Ik heb onlangs een nieuwe radio gekocht voor in de Mini, dus mijn versterkers zullen opnieuw afgesteld moeten worden.
Ik heb het nu zo goed en kwaad als het kon gedaan, maar de radio begint vanaf 20 pas echt wakker te worden. Tevens hoor ik er nog teveel hoog in.

Het volgende is aanwezig.
Sony radio met USB, Focal composet voor, Hertz achterspeakers onder de bank, JBL sub achterin. Dit alles wordt versterkt door 1 vier kanaals Caliber voor de compo en de achterspeakers en 1 twee kanaals Caliber voor de subwoofer.

Voor het afstellen heb ik het volgende gedaan.
- Op de radio alles op neutraal laten staan
- Gain van de versterkers helemaal dicht
- Volume van de radio op 31 (max is 34, dus 10% eraf is 31)
- Gain van de versterker langzaam opendraaien tot de boxen gaan vervormen.

Is dit juist uitgevoerd zo ?
Wie heeft er tips voor me ?!

RE: audio afstellen

Zoals je het nu gedaan hebt word het neutrale signaal van de radio versterkt door je versterker maar die verandert er verder niks meer aan.

Je moet even nakijken of je op je versterkers de filters (LPF en HPF) zelf in kunt stellen dmv een draaiknopje. Als dit kan moet je dus zelf de hoge en lage tonen afstellen. Doe dit per versterkers, eerst je speakers, daarna je sub vanaf de laagste stand langzaam opdraaien met verschillende muziekstijlen. Mijn advies is om de speakers zo in te stellen dat ze alleen mid en hoog spelen en je subwoofer alleen laag laten spelen. Zo blijft je geluid het zuiverst en kan het waarschijnlijk ook nog eens het hardst.

Hebben je versterkers deze mogelijk nou niet dan zul je dit dus op je radio in moeten stellen ipv de neutrale stand.

RE: audio afstellen

Je mini wilt gewoon een stage 1 en geen radio snap dat dan.
Check ff of je tulpjes wel goed zitten. Kan ook zijn dat je die op je cd wisselaar ding hebt gezet.

RE: audio afstellen

En controleer met een cd een geen MP3, dit omdat het laag van MP3 vaak achterblijft.

RE: audio afstellen

Je moet beginnen met de gain op de versterker beide op hetzelfde te zetten, op een veilige waarde uiteraard.

Dan de front/rear verhouding op je radio regelen. Dus de sterkere boxen moeten meer krijgen ;) Of wat jij fijner vind klinken ;)

En dan de volume 31 en de gain opdraaien totdat het vervormt zoals je al gedaan hebt.
En officieel moet de gain op het andere kanaal dan op hetzelfde niveau staan, omdat je pre-out voltage het zelfde is en je de luidheid op de radio met front/rear verhouding moet regelen.

RE: audio afstellen

ik denk dat je het beste even iemand erbij kan halen die hem voor je afsteld die er verstand van heeft, en dat je er zo meer van leert.

gewoon aan knopjes draaien en schakelaars omzetten heeft weinig zin denk ik, met het risico dat je dadelijk bij je radio of versterkers een uitgang eruit knalt.

voor het hoog laag weet ik niet wat caliber daar voor functie op heeft. mijn 2 kanaals caliber voor speakers heeft daar in ieder geval niks voor.
rockford heeft daar altijd kaartjes voor gehad en je hebt er verschillende die een schakelaar met LP-HP hebben of "crossover"

heb je je sub overbrugd op de versterker? let ook goed op dat het niet altijd standaard de buitenste 2 aansluitingen zijn. daar staat meestal bij "bridged"

verder is het zaak alles op elkaar af te stellen. en zeker de compo set niet onder laten doen voor de achter speakers

het afstellen van de sub is al een combinatie van hertz, bass en vermogen.
en die moeten op je radio ook alweer goed staan. heeft je radio geen aparte uitgang voor een sub?

mijn advies: vraag hulp in real life, ik heb der teveel gezien die het zelf probeerden en dan opbelden of ik eens wou kijken. en dat er dan al iets kapot was

en zeker niet het minst belangrijke. denk er wel aan dat de kofferbak van een mini helemaal gesloten is, en de bass dus moeilijk naar binnen kan. bass tubes in de hoedenplank is dan een oplossing

maar het is ook niet duidelijk hoeveel vermogen je versterkers hebben, en hoeveel watt en inch je sub is. en hoeveel watt je speakers zijn.

sccs ermee