Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Ik zat laatst te mailen met iemand die zei dat je als je 12x5 velgen monteert de wielkasten moet bewerken om te voorkomen dat e.e.a. gaat aanlopen. Hij zei het met veel zekerheid (en heeft zelf ook zulke velgen), maar ik had het alleen maar gehoord in verband met 13x6 (en ook 12x6, for that matter) velgen. Kan iemand dat bevestigen of ontkennen? Maar goed dat ik dat nu hoor en niet voordat ik me velgen had besteld, anders had ik het misschien wel niet gedaan :x

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Eelke schreef:
Kan iemand dat bevestigen of ontkennen?




Ik kan bevestigen dat ik dezelfde informatie heb als jij. Naar mij bekend geeft alleen 13x6 problemen. Ontkennen dat 5x12 problemen geeft kan ik niet met zekerheid omdat ik het zelf nog nooit geprobeerd heb. Ik heb in iedergeval nog nooit gehoord dat het problemen gaf (net als jij).

Als ik jou was zou ik ze er gewoon opzetten en proberen of het problemen geeft. Het inkorten van wielkasten kan altijd nog als het wel problemen geeft. De problemen die het zou kunnen geven zijn nou ook weer niet zo dramatisch dat ik daar bang voor zou zijn (beetje schuren bij uiterste stuuruitslag en het tegelijkertijd nemen van een drempel voor een oprit.... :? )

Groeten Bert.

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Ja, zo dacht ik er zelf eigenlijk ook over. Eronder zetten en dan zien we wel 8)

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Het schijnt alleen met 13x6 niet echt goed te zijn voor de Mini, 12x5 mag geen problemen opleveren. ;)

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Ik ben dus niet de enige die het m.b.t. 12x5 nog nooit gehoord had :) Nou ja, we zullen wel zien. Uit ervaring weet ik dat het zelfs met 12x4,5 problemen kan geven, maar dat kwam doordat de ophanging te ver doorgezakt was, dus in de wielkasten slijpen zou behoorlijk symptoom bestrijding zijn geweest :)

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Hallo Eelke,

Ik weet niet of er nog gekeken wordt naar deze draad maar ik ben wel erg benieuwd hoe het is afgelopen.
Heb er zelf nog de 4,5x12 onder liggen met 165/60 Dunlopjes. Maar, zoals we al een keer besproken hebben in een donker verleden, ze staan er niet zo goed op ( band is breder dan de velg en 'wiebelt' een beetje over de velg). De garageman zegt dat het is opgelost met 5x12 velgen. Is dat ook zo? Kan het zonder te zagen in de wielkasten?
Overigens heb ik het één keer meegemaakt dat de band nu ook al aanliep met 4 man in de Mini rechtuit over een hobbel...

groet King Q.

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

In principe schijnt het dus niet nodig te zijn, maar kennelijk had ik pech. Bij mij is er namelijk inmiddels wel e.e.a. aan verbouwd om mijn nieuwe velgen eronder te krijgen; er zijn zowel verstelbare trekstangen gemonteerd - zodat de wielen wat naar achteren gezet konden worden - als dat er iets aan het plaatwerk gedaan is. Mijn garage vermoed dat de problemen veroorzaakt worden doordat het autootje misschien ooit eens bij een aanrijding betrokken is geweest waarna niet alles meer even recht terug is gezet. Daarnaast is een Mini natuurlijk handwerk, dus het is zowiezo allemaal niet precies hetzelfde. Uiteindelijk moet je niet al te gek opkijken als blijkt dat het niet past.

Het "rollen" om de banden is inderdaad opgelost met 5J velgjes, het is echt een hele verbetering t.o.v. de 4,5J Rover Minilites (die had ik ook voor mijn huidige 5J Minilites).

Je kunt ook even kijken of je het topic "Er zit schot in de wielen" kunt vinden in "Mini Chat", daar staat ook wel e.e.a. in over mijn velgen. Ook over de nieuwe velgen van Mini-Philip, die ook 12x5 zijn en waar hij helemaal geen problemen mee had.

[size=75:1chthuk4][Edit: bedrijfsnaam verwijderd][/size:1chthuk4]

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Ik moet er wel bij zeggen dan om mijn velgen voor smallere bandjes heen zitten dan normaal, er zitten 145/70/12 omheen terwijl normaal en bij mij ook achter er 165/60/12 heen. Ik heb die bandjes voor niet omdat 165-ers niet zouden passen maar omdat deze nog goed waren en op mijn oude velgen zaten. Ik heb ze voor zitten omdat ze daar het snelste op zijn, maar 165/60/12 moet ook gewoon passen. Misschien dat straks de problemen beginnen?
Een vriend van me heeft 155/70/12 erop en die lopen dus wel wat aan. Maar die horen ook niet te passen, die zijn te hoog (door die "70"), alleen 145 bandjes passen bij die hoogte.

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Oh ja, ik was inderdaad even vergeten dat jij smalle banden hebt. Maar goed, de algemene opinie is dat het zou moeten passen. Wat trouwens wel zo is, iedereen heeft het over 12x5. Maar de offset wordt nooit in het betoog meegenomen. En ik weet niet in hoeverre die bij alle verschillende types velgen hetzelfde is.

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

ik zal ze van voor een met achter omwisselen ;) dan weet ik iig of Falken 165/60/12 passen.
Moet ik wel eens heel veel tijd hebben he.

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Nou phillip,

Zo lang duurt het toch niet om velgen met banden om te gooien.
Ik zelf heb mijn complete set 12" met banden vandaag omgeruild voor mijn 13" met banden. Die moesten er namelijk voor mijn apk weer af omdat ze verder dan 2cm uitstaken.
En ik ben daar nog geen uur mee bezig geweest, Ik denk dat ik met een dik halfuur wel klaar was.

(zelfs 13"X7" steken dus te ver uit met die grote sportspack verbreders.)

groeten marijn

RE: Wielkasten bewerken voor 12x5 velgen?

Nee, maar ik moet ze omwisselen, stukje rijden en dan weer terug wisselen alleen om te kijken of het kan.
Dan heb ik nu nuttigere dingen te doen: mijn APK is al te laat en morgen een dikke toets waar ik nog een hoop voor moet doen. Ander keertje misschien, dan kan je beter aan iemand vragen die al 165 bandjes heeft. Zijn er vast genoeg.