Smiths toerenteller laat twee keer het aantal toeren zien.

Smiths toerenteller laat twee keer het aantal toeren zien.

Ingediend door roga op

Ik heb een leuke Smiths toerenteller op de kop getikt. Een RVI 1003/00. Oftewel een "current sensing" meter. Aangesloten volgens schema. Hij laat echter twee keer het aantal toeren zien dan dat ie moet. Heeft iemand tips waar ik eens naar kan kijken? Heb ik de verkeerde meter voor mijn Mini? Is hij gewoon defect?

De meter.

Het schema.

De mini ;).

 

RE: Smiths toerenteller laat twee keer het aantal toeren zien.

Ik had exact hetzelfde probleem, met exact hetzelfde type toerenteller. Heb je toevallig elektronische onsteking?

Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

  1. De toerenteller komt van een ander type auto en is daarop gekalibreerd
  2. Dit type toerenteller komt uit de jaren 60/70. De inwendige componenten kunnen de geest gegeven hebben of onderweg zijn daar naar toe.

Mocht het het eerste scenario zijn, dan is dat relatief makkelijk te kalibreren. De toerenteller hoeft hiervoor niet uit elkaar (wat ik wel gedaan had, bleek achteraf niet nodig en ook niet aan te raden). Achterop de toerenteller zit een zwart rubbertje. Als je deze wegpulkt (of hij is al verdwenen), dan zie je daar een witte potentiometer zitten waar een platkop schroevendraaier in past.

Start vervolgens de auto en stel hem af op een vast toerental (Ik heb hem afgesteld op 3000 rpm, omdat je daar het meeste rijdt). Dit doe je door de potentiometer links of rechtsom te draaien, tot het juiste toerental wordt weergegeven. De potentiometer is erg nauwkeurig, dus neem je tijd voor de kalibratie! Zoek ook eens voor video's op youtube "Calibrate Smiths RVI tachometer". Soms werkt het ook om het lusje weg te laten en de draad er gewoon door heen te laten lopen.

Mocht dit het probleem niet oplossen, dan is het waarschijnlijk scenario twee. In dat geval zou je kunnen kijken naar een RVI to RVC conversion, of je zou op zoek moeten gaan maar een RVC toerenteller (deze werken zoals normale toerentellers)

RE: Smiths toerenteller laat twee keer het aantal toeren zien.

Probleem opgelost door kalibreren met de potentiometer achterop. Rubbertje had ik eerder wel gezien maar durfde het niet te verwijderen. Bedankt Kevin-B.