[Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Even een vraag voor het lassen:

ik krijg vaak druppelvormige / klonten lasnaden en geen mooie slak met deze stuctuur )))))))))) je weet wel. dit krijg ik wel op dunner plaat materiaal.... ik gebruik een electonisch lasappartaat

iemand een idee wat ik mis doe... b.v minder draadsnelheid en langer branden of juist meer draad laten toevoegen?

friso

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

tsja, dat is op afstand heel moeilijk te zeggen. Als ik het zo lees las je niet 'heet' genoeg en brand je dus niet diep genoeg in. Het is heel belangrijk om schoon, blank staal te hebben. De vorm van de rups wordt oa bepaald door de stroom, spanning en niet te vergeten stand van het laspistool (steken/trekken)

Ik zou gewoon veel oefenen en eventueel opschrijven welke instellingen een goed resultaat geven bij een bepaalde materiaaldikte. Expirimenteer met de instellingen, draadsnelheid, voltage, afstand tov werkstuk, stand van het laspistool, naden tussen aan elkaar te lassen delen, verloopsnelheid enz enz

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Slak en draadsnelheid? Ik neem dan even aan dat je met gevulde draad last, niet met electrode of Mig (CO2). Ik denk inderdaad te weinig hitte, dus te lage spanning of teveel draad. Kan je machine ook CO2 gas toevoeren, zodat je met massieve draad kan lassen? Ben je die slak kwijt.

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Ik bedoel met een slak eigenlijk een mooi rupsje als je begrijpt wat ik bedoel... Weet een van jullie of je naderhand nog de boel kunt (laten) doorlassen, dus een lasnaad er overheen laten leggen?

Ik las nu met Mig... met co2 zijn er misschien ook andere lasdraden, ik heb dus geen gevulde lasdraad?

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Als je er een gasfles bij hebt staan, meestal groen voor menggas, dan heb je geen gevulde draad.
Als ik je verhaal zo lees begrijp ik dat je apparaat stotterend last? Zet dan je draadsnelheid maar eens hoger, of de stroom (niet allebei tegelijk!)

Groet ron

PS naderhand over een las heen lassen heeft alleen een vullend effect boven de bestaande las, tenzij je verschrikkelijk heet last, echter dan zal de boel ook wel krom trekken.

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Maak eens een foto. Zoals ik zei lijkt het me op het eerste gezicht dat je weinig hecht. De rups ligt eigenlijk OP het moedermateriaal. Ik zou zeggen: begin eens met de maximale spanning en ongeveer 50% van de max draadsnelheid. Als je het lasapparaat laat 'knetteren'dooft je boog steeds weer, wil je heter lassen kun je beter een lage draadsnelheid gebruiken zodat de boog niet steeds dooft. Je moet hier wel je verloopsnelheid op aanpassen.

Het is een heel goed idee om alles eerst tijdelijk vast te tacken. Gegarandeerd dat er weer dingen los moeten. Hou bijvoorbeeld in je achterhoofd dat het blok nog zakt nadat hij niet meer ondersteund wordt en echt aan de steunen hangt.

Ik had voor dit project ook weinig laservaring. Aldoende leert men. Ik heb echt veel opgestoken van gemaakte fouten. Je moet je eigenlijk ook niet suf staren aan het uiterlijk van een las. Als ie maar sterk is, de rest komt later...

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

hey

lassen is best makkelijk vooral mig (ja ik ben "lasser" doe het al 6 jaar constructie werk van klein tot HEEEL groot en nu container systemen en autolaatkranen enz... )

maar je moet heel goed luisteren & kijken als je aan het lassen bent... daar gaat het voor en groot deel om..
zet je apperaat op 50% ( werd al gezegt dacht ik ) en dan draai je draad netzo lang tot dat je en "mooi" geluid hoort ( hou je torts op de zelfde plaats op en schoon stuk materiaal ).
probeer dan en rupsje teleggen waar je de torts ongeveer 40graden schuinhoud houd en dan vooruit bewegen "lopen"... en goed kijken en luisteren je wil nu ook weer het zelfde geluid en weinig gespater..
en voor de rest is het oefenen en oefenen...
je kan dan ook proberen om harder en zachter telopen.. zachter krijg je meer doorlassing en maar ook meer hitte in je mat en een brederen lasrups. en als je harder loopt dan krijg je en dunneren las..
het is en beetje uitproberen en vooral kijken wat je zelf lekker vind gaan maar als je en goeie basis instelling hebt van je machine dan kan je daar heel veel mee.

ook het voor bereiden van je materiaal is iets waar je veel aandacht een moet besteden... goed schoon maken. bij buisjes, stripjes enz.. schuine kantjes eraan slijpen zodat je die dan vol kan lassen.. als je het dan vlak wil slijpen dan hou je ook en las over en blijft het stevig.

en over die oude lassen wat je vroeg. die kan je inslijpen en dan opnieuw lassen..

als je in de buurt van utrecht woont kan ik altijd en keertje lang komen...

gr daan

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Ik heb ook 6 lasdiploma's (incl. alu).
Maar 1 ding, als je aan autoplaatwerk last, dan praat
je niet echt over rupsen leggen. Dan garandeer ik je
kromme plaat!! Als je aan 0.8mm plaat last dan hecht
je. Of hele kleine rupsjes, maar niet langer dan 1,5cm
anders zakt je plaat al in!
En verdeel je hechts over het hele plaat, dus niet
van links naar rechts hechten, maar eerst de uiteinden
en 1 in het midden, daarna ga je er steeds een tussen
de oudere hechts inleggen en dat doe je gelijkmatig
tot je de naad dicht hebt.
Zo voorkom je dat je een golfplaat krijgt.

je hebt ook een soort lasgel, dat smeer je over en
rond de te lassen delen. Dit neemt de warmte op en
voorkomt ook deels het kromtrekken.

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

Geweldig jongens... bedankt voor de tips.....!

Ik zal eens wat foto's posten... al weet ik niet hoe dat moet....Die lasnaden moeten wel stevig zijn... ook omdat de RDW later misschien een oordeel zal moeten geven. misschien dat hugo me ff kan helpen met posten... Wbt hulp, ik woon in amersfoort maar werk aan de mini in debuurt van nijmegen.... maar toch erg bedankt voor het aanbod! Zoms zakt de moed even in de schoenen als het weer eens tegen zit. Maar heb nu weer zin om te beginnen. Moet nu nog opzoek naar een goede mini body om verder te kunnen... heb nu een mini zonder neus maar heb wel een motor (D16a1) 110 pk.

Nogmaals bedankt.

friso

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

'tuurlijk, als je me foto's mailed of ze ergens on-line hebt is posten geen probleem.

RE: [Split] Mooie rups lassen (buizen lassen)

LowRida schreef:
Maar 1 ding, als je aan autoplaatwerk last, dan praat je niet echt over rupsen leggen.



Het ging over het lassen van buizen, maar omdat het gesplit is blijkt dat nu niet echt meer ergens uit.