[Split] Regioclubs enzo

RE: [Split] Regioclubs enzo

Ik zie op het forum en list een heleboel (goede)nieuwe ideeen langskomen. Mijn mening bij het idee van Martin sluit aan om een soortgelijk evenement te koppelen aan een bestaand evenement.

Indien de organisatie van een ander evenement hier welwillend tegenover heeft dit een aantal voordelen:
- De bestaande organisatie heeft een aanvulling op het bestaande programma waardoor een dagvullend programma kan ontstaan waarbij de gehele dag wel iets is te doen voor de bezoekers;
- Geen overlap van evenementen;
- Meer bezoekers betekent meer mogelijkheden voor de organisatie om een geschikte(re) locatie te vinden;
- Een combinatie van verschillende interesses; waardoor een breder publiek kan worden geinteresseerd.
- Combinatie in ervaring in het organiseren van evenementen.

Ik zie net het fantastische idee langskomen van de MCZH als variant op STV, Ersnt Pieper en consorten heeft al een initiatief genomen met de nationale Minidag, maar persoonlijk vond ik dat het laatste evenement op een te korte termijn bekend is gemaakt en samen viel met een ander evenement.

Wat kan gebeuren is bundeling van kennis en ervaring. Wat zijn hier in het verleden de ervaringen mee, en indien het niet is gelukt, wat was hiervan de oorzaken?

Persoonlijk heb ik het gevoel dat (wat ik persoonlijk heel positief vind) locale miniclubs het heft in eigen hand nemen en met een aanvulling / verbetering op het bestaande aanbod aan Mini evenementen komen. Dit kan leiden tot een wildgroei aan evenement(jes)en waarbij goede ideeen doodbloeden wegens een gebrek aan animo en keuzes uit meerdere evenementen op een dag.

Het bestuur van de MSCN heeft de handen al vol aan de bestaande evenementen die nagenoeg naar ieders tevredenheid worden georganiseerd. Persoonlijk denk ik dat er een heleboel mini-rijders met een heleboel goede ideeen rondlopen die niet in een bestuur deel willen nemen, maar wel een eenmalig / jaarlijks terugkerend evenement willen en kunnen organiseren.

Wat is jullie mening?

Remco Tjallinks

default

RE: [Split] Regioclubs enzo

Remco T schreef:
Persoonlijk heb ik het gevoel dat (wat ik persoonlijk heel positief vind) locale miniclubs het heft in eigen hand nemen en met een aanvulling / verbetering op het bestaande aanbod aan Mini evenementen komen. Dit kan leiden tot een wildgroei aan evenement(jes)en waarbij goede ideeen doodbloeden wegens een gebrek aan animo en keuzes uit meerdere evenementen op een dag.




Dit is inderdaad waar. Het feit dat men als rijder een groot aanbod krijgt aan evenementen, die op een dag samenvallen, zorgt er mede voor dat de regionale clubs een klein aanbod van rijders krijgt. Hmm, zeg ik dit nu goed. :?
Daar tegen over staat dat, en dat zie ik nu ook hier op het forum, evenementen worden aangeboden die alleen voor leden van een regionale club zijn en men als niet-lid-Minirijder niet aan dit/deze evenement(en) kan deelnemen.

Om dit te voorkomen moet men als M.S.C.N. misschien de handen eens samen te knijpen en zich koppelen aan de regionale clubs. Men weet dan van elkaar waar men mee bezig is en kan men rekening met elkander houden qua organisatie. (hier is in het verleden volgens mij eens over gesproken binnen de M.S.C.N.) Dit wil niet zeggen dat de regionale clubs onderdeel moeten worden van de M.S.C.N., maar tweemaal per jaar een overleg tussen de regio clubs en de M.S.C.N. kan volgens mij geen kwaad. Heeft wel een nadeel: De M.S.C.N. bestuursleden hebben het eigenlijk al druk en om zich ook nog eens hier mee bezig te houden?

Wat betreft organisatie en beleid waar het eigenlijk om begonnen is, moeten wij maar eens on de tafel gaan zitten Remco. Ik wil niet voor een ander spreken, maar ik heb het vermoeden dat Har ook wel intersse heeft. Althans dat begrijp ik uit zijn verhaal.

grtzz Martin

RE: [Split] Regioclubs enzo

In het verleden zijn er inderdaad pogingen geweest om iets met regio's te doen binnen de MSCN. Daaruit zijn een aantal van de regioclubs zelfs voortgekomen, als ik me niet vergis. Uiteindelijk kwam men er niet uit en zijn er regio-clubs op eigen kracht verder gegaan.

Op zich jammer, want ik denk dat er veel voordelen zijn aan een organisatie zoals bijvoorbeeld (mijn eeuwige voorbeeld, in dit verband) de MG Car Club. Ze hebben daar een stuk of acht regio's, die onder de vleugels van de club vallen. De regio's zijn min of meer verplicht om een keer in het jaar een rit te organiseren in hun regio (natuurlijk met eventuele hulp van de club, indien nodig). Ook de maandelijkse "praatavond" op een locatie centraal gelegen in de regio hoort erbij. Daarnaast zijn ze min of meer vrij om te doen en laten wat ze willen (hoe dat financieel geregeld is weet ik niet precies). Sommige regio's zijn heel actief voor hun eigen leden, en hebben ook hun eigen schildjes en logo's e.d., anderen zijn wat minder actief en beperken zich tot bijna alleen wat er vanuit de club wordt verwacht.

Volgens mij heeft deze aanpak veel voordelen boven het "model" dat nu binnen de Mini-wereld geldt, met 1 grote landelijke club en een wildgroei aan kleine regioclubjes, die allemaal hun eigen ledenbestanden en contributie hebben. Om te beginnen is het voor de leden overzichtelijker, en voor de diverse potentiele clubjes scheelt het rompslomp als ledenadministratie e.d.

Ik heb me wel eens afgevraagd hoe dat nou komt. Is de Mini-wereld in de basis minder geschikt om het op de manier van de MGCC te regelen? Ligt het aan een beperkt aantal individuen? Heeft de MGCC juist geluk gehad dat op het moment dat het initiatief werd genomen de wind gunstig stond? Zijn Mini-rijders van nature meer heetgebakerd? Ik weet het niet.

Maar goed, de situatie is zoals hij is, en naar meer samenwerking streven zou denk ik de eerste stap in de goede richting zijn. Misschien is het zelfs een goed idee voor de MSCN om gewoon het model van de MGCC over te nemen, waarbij de regio's proberen contact te onderhouden met de lokale clubs die binnen hun regio vallen.

default

RE: [Split] Regioclubs enzo

Toch als ik kijk naar een aantal regioclubs die in die tijd waren opgericht, is hier nog maar weinig overgebleven.
Ook de M.C.Z.H. werd rond die tijd opgericht, maar door gebrek aan serieuse inzet van het bestuur weer uitelkaar gevallen. Gelukkig, en dat meen ik oprecht, zitten er nu een aantal bestuursleden binnen de M.C.Z.H. die het wel serieus aanpakken.
Volgens mij is zo met een aantal andere regioclubs ook vergaan.
Ik vraag me dan ook af: Hoeveel regioclubs die in die tijd waren opgericht, bestaan nu nog?
En heeft dit niet te maken met het enthausiasme waarmee er gewerkt wordt?
Er zitten dus voor de M.S.C.N. best wel een aantal haken en ogen aan waarom men 'nog' niet samenwerkt.

Zelf heb ik in het bestuur gezeten van een kynologenclub en ook daar bleek dat het werken met regioclubs onder de vleugels van...een beter concept was dan het standalone concept. Zo behoud je met een soort van helicoptervieuw het overzicht over alles wat zich afspeelt.

Hafijn, ik ga nu naar mijn werk en lees vannacht wel weer verder.

grtzz Martin

RE: [Split] Regioclubs enzo

Ik geloof niet dat we dit probleem alleen naar de MSCN moeten schuiven.
Ik ben 2 keer op de vergadering geweest voor regioclubs.
De opkomst was zeer slecht en ze hebben eigelijk nooit de kans gehad om iets fatsoenlijks op te zetten.
Hierdoor zijn ze toen ook moeten stoppen met deze vergaderingen en de ondersteuning van de regioclubs.
Natuurlijk staan ze voor alles open maar krijgen het niet voor elkaar om de regio's hun eigen gang te laten gaan omdat ze te veel naar zich toe trekken.
Verder is het vaak een impuls waarin iemand besluit iets op te zetten en het niet of slecht uitgevoerd wordt.
Op deze impulzen waarin ideeën ontstaan zijn, zijn we ook al vaker via het forum gestuit.

De mensen die actief en veel deelnemen aan diverse evenementen kunnen sommige problemen onderweg al inschatten en proberen een ritje uit te zetten.
Je ziet ook hier sommige overleven en hebben in een paar jaar tijd een groot evenement met 50+ binnen en buitenlandse deelnemers.
Andere zie je niet terug met een nieuw evenement.

Het belangrijkste is volgens mij een goed overleg en een tijdige bekendmaking van de evenementenkalender met veel variatie.
Daarom heb ik 3 jaar geleden gevraagd om een algemene evenementenkalender voor alle clubs.
Waarin niemand genegeerd wordt en iedere club zijn eigen evenementen kan zetten.
Op de site van de MSCN zie ik dit wel terug maar van overleg is geen sprake.

Misschien is het mogelijk om voor de MSCN en de diverse clubs een list voor alleen contactpersonen op te ztten waardoor er iets meer contact komt met deze mensen.

Har van de Vondervoort
Evenementen Coördinator Mini Friends Limburg

RE: [Split] Regioclubs enzo

Kijkend naar een grootschalig evenement denk ik ook niet dat je dit onder moet brengen bij het bestuur van een club, maar dat een evenement wordt georganiseerd met medewerking van een club.

Het bestuur bestuurt, een organisator organiseert.
Als een evenement een groot succes wil worden is mijn stelling is dat de organisatie van een groots evenement bij een aantal mensen hoort te liggen die zich 100% inzetten voor één evenement. Kijkend naar grote Nederlandse evenementen als de NMM en De Mini recordpoging 2001 ligt de organisatie (voorzover ik weet)niet specifiek bij het dagelijkse bestuur van een mini club. Deze clubs zijn wel noodzakelijk om advies bij in te winnen en ervoor te zorgen dat een evenement bij de club(s) op de agenda komt.
Maar zoals altijd: een goede voorbereiding is meer dan het halve werk.

RE: [Split] Regioclubs enzo

Zo gaat Mini Friends Limburg al met een werkgroep beginnen voor de Nacht van Stramproy.

Met meer dan 100 Mini's is dat nodig.
Je hebt ala organisator geen overzicht meer.

Har

RE: [Split] Regioclubs enzo

Specifiek op het gebied van evenementen op elkaar afstemmen zou dat inderdaad nuttig zijn. Er zijn plannen om de evenementenkalender op deze site verder te automatiseren. Het zou dan in principe ook een kleine moeite zijn om het eenvoudig te maken om eigen evenementen aan te melden.

Maar goed, dat is toekomstmuziek. Wat betreft het regio-verhaal: natuurlijk komt dat niet volledige op conto van de MSCN, de MSCN is slechts 1 partij in dat verhaal.

Ik denk dat het probleem is geweest dat er in het verleden een soort "bottom-up" benadering is gebruikt: wie wil zich inzetten voor meer regionale activiteiten? (Tenminste, dat is de indruk die ik ervan heb, ik was er niet bij betrokken).

Ik denk dat een top-down aanpak beter is: eerst een goed raamwerk opzetten (een plan en een verdeling in regio's), en pas dan bekend maken dat je op zoek bent naar mensen (bij de MGCC heeft elke regio 1 of 2 regiocoordinatoren) die de kar voor specifieke regio's willen trekken.

Vind je die mensen niet, dan is er nog geen man overboord, dan is die regio "in ruste". Als je het echt consequent doorvoerd en bijvoorbeeld ook in de Seven voor iedere regio een hoekje inruimt, dan gaat het op een bepaald moment toch opvallen dat er bij die ene regio maar blijft staan "Voor deze regio is nog geen coordinator beschikbaar" en staat er vast wel een keer iemand op. Werkt vast beter dan een eenmalige oproep "wie wil er wat voor zin regio doen". Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: als er een raamwerk klaarligt dan is de stap om echt iets te gaan doen voor mensen lager.

De regio's hoeven de bestaande regioclubs niet in de weg te zitten. Sterker, ik denk juist dat een regio-coordinator van de MSCN prima als aanspreekpunt voor regioclubs kan dienen. Met wellicht verdergaande samenwerking tot gevolg.

[Edit: Bottom-down - wat is dat voor term? - vervangen door top-down]

RE: [Split] Regioclubs enzo

Werkt de MSCN al niet met een soortgelijke indeling, voor inlichtingen omtrent evenementen in diverse regio's kunnen we terecht bij dezelfde personen / organisatoren.

Er moet alleen worden opgepast dat het gaat lijken dat de MSCN het alleenrecht krijgt op het organiseren van evenementen. Via de huidige methode krijgt iedereen een kans om een leuk evenement op te zetten. Als je volgens een Top-down methode gaat werken kan het gaan lijken dat je verplicht gelieerd moet zijn aan de MSCN. Als ik Eelke goed begrijp is zijn voorstel dat er in elke regio een contactpunt komt namens de MSCN die gebruik kan maken van het MSCN Netwerk om mensen te helpen bij het organiseren van een evenement en ook kan helpen om diverse partijen met elkaar in contact te brengen.

Dan lijkt het me een zeer goed plan.

Kijkend naar de opkomst op de diverse evenementen, hoop ik dat er een (eenmalig) evenement georganiseerd kan worden (anders dan de NMM en een IMM) in het centrum van het land, waar heel Mini en MINI rijdend Nederland en buren warm voor kan lopen en iedereen aan een actief onderdeel kan deelnemen. Ik heb een idee, maar laat ik maar klein beginnen en eerst eens goed om me heen kijken wat andere organisatoren voor een doel hebben met hun evenement en welke problemen zij tegen komen.

RE: [Split] Regioclubs enzo

Uh, het laatste bericht staat los van het Idee van Martin. ;) Het is een goede start om eens van mening met elkaar te wisselen.

RE: [Split] Regioclubs enzo

Remco: ik zie het breder dan specifiek evenementen. Natuurlijk heeft niemand alleen-recht, ik redeneer even puur vanuit de MSCN en wat de MSCN kan doen om regionale activiteiten meer kansen te bieden en ook op regionaal niveau Mini-rijders met elkaar in contact te brengen.

Even zoals het MGCC-model werkt:
[list:3j7tmhfb]
[*:3j7tmhfb]Het land is opgedeeld in een aantal regio's[/*:m:3j7tmhfb]
[*:3j7tmhfb]Elke regio heeft 1 of meer regiocoordinatoren (maar niet meer dan 3, anders wordt het overdreven - natuurlijk hebben veel regio's wel een "harde kern" van enthousiastelingen rondom de coordinatoren).[/*:m:3j7tmhfb]
[*:3j7tmhfb]Alle leden zijn ingedeeld bij de regio waar ze in wonen.[/*:m:3j7tmhfb]
[*:3j7tmhfb]Regio's (waarin de regiocoordinator het voortouw neemt) organiseren maadelijks een praatavond voor de leden van de regio om met elkaar kennis te maken en te kletsen.[/*:m:3j7tmhfb]
[*:3j7tmhfb]In elke regio wordt jaarlijks een rit georganiseerd, de zgn. regiorit. Op die manier is gegarandeerd dat ritten een beetje gespreid zijn over het land.[/*:m:3j7tmhfb][/list:u:3j7tmhfb]

In principe zou dit model overgenomen kunnen worden voor de MSCN. De bestaande regio-clubs passen hier zonder problemen in; de regio's kunnen als contact dienen naar de MSCN toe en als aanspreekpunt om gezamenlijk evenementen te organiseren. [Maar het gaat dus verder dan alleen een aanspreekpunt.]

default

RE: [Split] Regioclubs enzo

Het zou zo inderdaad kunnen werken maar....
Je moet wel mensen hebben die enig enthausiasme tonen en niet na enkele maanden afhaken en die moeten er dan ook nog enig verstand van hebben.
En om die te vinden kan wel eens moeilijk zijn.

Ik geloof best wel dat de MSCN open staat voor goeie plannen, maar zoals Har al opmerkte is dit in het verleden al eens geprobeerd en uiteindelijk niets geworden.

grtzz Martin

RE: [Split] Regioclubs enzo

Ik sluit me aan bij Mini Martin, je kunt denk ik beter een welwillende organisatie hebben die een vorm van meerwaarde aan het evenement ziet. Op deze manier stop je dan je energie in een keer op de juiste plaats en heb je meer tijd iets beter te organiseren. Ipv. nog even te vergaderen met een regio, de organisatie en het zelf organiseren.

Als je dan uiteindelijk een goed evenement hebt en de ervaring van het koppelen aan een bestaand programma, kun je altijd voor een tweede keer kiezen om het regionaal aan te pakken. Toch ?

Groet Bas

RE: [Split] Regioclubs enzo

Mini Martin schreef:
Het zou zo inderdaad kunnen werken maar....
Je moet wel mensen hebben die enig enthausiasme tonen en niet na enkele maanden afhaken en die moeten er dan ook nog enig verstand van hebben.
En om die te vinden kan wel eens moeilijk zijn.




Je haalt eigenlijk twee punten aan:
a) Je moet mensen vinden.
b) Die mensen moeten ergens verstand van hebben.

Punt a: dat is nou juist de grap: dat is dus [i:l27kfbz6]geen[/i:l27kfbz6] go/nogo basisvereiste. Er is geen man overboord als een regio een maand, twee maanden, een half jaar, etc. zonder coordinator zit. Jammer, dat wel. Maar het is [i:l27kfbz6]wel[/i:l27kfbz6] duidelijk welke regio zonder coordinator zit en waar nog werk te doen is om het plan echt tot een succes te maken. Divide and conquer.

Punt b: verstand waarvan? De basisactiviteiten zouden een maandelijkse praatavond en een jaarlijkse regiorit zijn. Voor het eerste, de praatavond, moet je een cafe op kunnen bellen om te vragen hoe groot hun parkeerterein is en 1 avond in de maand vrij kunnen maken (en als je met meer dan 1 coordinator bent - wat wel wenselijk is - nog minder). Als we de regio-indeling van de MGCC aanhouden kunnen we zelfs bij hun nagaan welke locaties zij gebruiken; dat die locaties geschikt zijn weet je dan eigenlijk al.

Voor de regiorit kan ik heel duidelijk zijn: daar moet vanuit het centrale bestuur en de sportcommissie alle ondersteuning die nodig is voor zijn, zonder haken en ogen. In veel gevallen zal een bestaande jaarlijkse rit van de MSCN door kunnen gaan voor regiorit (die dus, voor de duidelijkheid, regiorit wordt genoemd omdat hij in/door een bepaalde regio wordt uitgezet, [i:l27kfbz6]niet[/i:l27kfbz6] omdat hij uitsluitend voor leden uit die regio is bedoeld).

Ik geloof best wel dat de MSCN open staat voor goeie plannen, maar zoals Har al opmerkte is dit in het verleden al eens geprobeerd en uiteindelijk niets geworden.




Dat weet ik, en dat heb ik hierboven ook al aangeven. Ik heb dus de indruk dat in het verleden de fout is gemaakt om het aan welwillende mensen op te hangen ("goh, ik wil wat in Twente doen" en "nou, dan doe ik Limburg wel"). Uiteindelijk zijn welwillende mensen natuurlijk belangrijk, maar ze zouden niet de basis van het plan moeten zijn. De basis van het plan dient een solide raamwerk te zijn, waar dan door welwillende mensen een invulling aan te geven is. Als bepaalde "ramen" even leeg blijven is dat niet fnuikend voor het overall plan, terwijl als dat raamwerk er niet is het al gauw in elkaar zakt als de invulling er niet is.

Prutser: specifieke evenementen is slechts een deel van het verhaal. Waar het om gaat is om vanuit de MSCN (die daar de mogelijkheden toe heeft, omdat het een landelijke club is met - denk ik - een bepaalde kritische massa aan leden) een basis te leggen voor regionale activiteiten, ook in regio's waar geen regioclub aanwezig is. In de regio's waar wel een regioclub aanwezig is, kan het regiosysteem [i:l27kfbz6]onder andere[/i:l27kfbz6] een infrastructuur bieden die samenwerking tussen MSCN en regioclubs overzichtelijker kan maken.

[i:l27kfbz6]Zou kunnen[/i:l27kfbz6], zeg ik, het is duidelijk nog geen compleet uitgewerkt plan. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om onder de duiven van de regioclubs te schieten. Ik probeer na te denken over enerzijds het bevorderen van de samenwerking met regioclubs, en anderzijds ook op plekken waar geen regioclubs aanwezig zijn toch de mogelijkheid te bieden om Mini-rijders in contact te brengen met andere Mini-rijders uit hun regio.

RE: [Split] Regioclubs enzo

Daar heb je wel een punt Eelke, ik zou wel graag willen om iets mee te organiseren of in een maandelijkse praatgroep deel te nemen. Maar gezien mijn vrouw invalide is en zij nogal leeft met ups en downs kan ik helaas in zo´n geval geen constante factor zijn.

Wel vindt ik het leuk om via dit forum mee te keuvelen over dit onderwerp en wildan ook aanwezig zijn op de evenementen. ( en dan is het jamer dat ik dan maar alleen kan komen want mijn vrouw kan niet te lang mee rijden in een mini )

Maar in iedergeval vind ik het leuk om eens een aantal meningen te zien en lezen..

RE: [Split] Regioclubs enzo

Het is alweer een tijdje geleden, maar ik wilde dit topic toch weer even onder de aandacht brengen (mede omdat er hier in het noorden zo weinig georganiseerd wordt).

Zijn er ook vragen/ideeen bij het bestuur van de MSCN neergelegd. Zo ja, hoe denken zij erover?

RE: [Split] Regioclubs enzo

...stilte :?

RE: [Split] Regioclubs enzo

Sorry, ik had Bertina d'r bump niet gezien. Het staat op een laag pitje, maar ik ben wel van plan om hier een keer werk van te gaan maken. De website kost op dit moment echter nog teveel tijd.