ABN?

RE: ABN?

ellow!

Vroeg me af of er hier ook regels gelden met betrekking tot het gebruik van Algemeen Beschaafd Nederlands.

Ik las zojuist wat rond en het viel me op dat het af en toe moeite kost berichten van anderen te begrijpen, en dat terwijl ik de taal redelijk meester ben.

Hebben meer mensen hier last van?

RE: ABN?

Je kunt moeilijk regels gaan opleggen, helaas. Er zijn bijvoorbeeld mensen met dyslexie die je op zo'n manier zo'n beetje de toegang tot je forum ontzegt.

Wat niet wegneemt dat ik ook af en toe stevige jeuk krijg van de taalkundige staaltjes die sommige mensen weten te produceren.

Als het heel erg wordt, zoals bijvoorbeeld mensen die totaal geen leestekens gebruiken en het echt een complete woordenbrij wordt, dan zeg ik er wel eens wat van. Als je zelf veel moeite hebt om iets te lezen dan is het ook niet erg als je dat een keer zegt.

Maar als je het wel begrijpt, maar het zit bijvoorbeeld vol met spelfouten, laat het dan maar, niet iedereen is even bedreven in spelling. Heel soms kan ik het niet laten om op een spelfout in te gaan, bijvoorbeeld als er daardoor iets anders staat zodat het een grappige zin oplevert.

RE: ABN?

Dat is waar, en niet de bedoeling, maar gebruik van leestekens, hoofdletters, de juiste zinsopbouw ed., heeft naar mijn idee al grote invloed op de leesbaarheid.

Onze benedenburen(?) kunnen er ook wat van trouwens.

RE: ABN?

Dat is zeker waar, maar ook daarbij zijn er mensen die daar grote moeilijkheden mee hebben. Meestal denk ik dan, jammer, ik begrijp er geen fluit van, maar ik wordt er niet minder van, dus laat maar dan. Dat komt trouwens ook niet vaak voor, meestal kan ik er wel wijs uit. Maar vaak zou het prettiger zijn als de schrijver iets meer moeite had gedaan, want dat had de lezers dan weer moeite bespaard. In feite is nette, leesbare berichten achterlaten ook een beleefdheidsvorm.

Inderdaad willen sommige van onze belgische vrienden het ook wel eens bont maken, door heel erg in (lokale) spreektaal te vervallen.

default

RE: ABN?

WIl ik toch wel even het volgende (on)begrip uit de weg helpen/krijgen. Het begrip ABN bestaat niet! hier mee zou je zeggen dat er namelijk ook een ONbeschaafd Nederlands bestaat. Het AN, zoals het tegenwoordig in talenstudies ook genoemd wordt (als het goed is), bestaat dan weer wel. De vervelende bijsmaak van het ABN is namelijk dat mensen uit het
Oosten, Noorden of Zuiden van het land dit achterhaalde principe nooit zouden kunnen meester maken. AN gaat alleen over de inhoud van de taal, hetgeen waar je ook om vraagt als jet hebt over leestekens e.d.

mijn irritatie is alweer een stuk minder nu ik heb kunnen spuien. :x

Maar als reactie op jou post. Ik denk niet dat je dit kunt vragen van een openbaar forum. Mensen willen snel een bericht typen en vergeten daaroor weleens het een en ander aan leestekens, als je een beetje je best doet kom je er denk ik altijd wel uit. Zo niet, wens ik je veel succes

RE: ABN?

Het is ook wel zo dat je elkaar een beetje tegemoet kunt komen .. taal is een 'levend' iets en op een Forum kun je inderdaad geen regels stellen ..
(termen als "vet" en "gaaf" zouden in de jaren 60 niet begrepen worden zoals nu)

Maar als je zomaar vlug iets intypt doe je jezelf tekort, omdat je niet kunt / mag verwachten dat iemand anders de moeite doet om dat te ontcijferen .. ik probeer zelf te werk te gaan volgens het principe 'think twice, mail once'.

Als je duidelijk schrijft is er gewoon minder kans op misverstanden, als je een term niet (zeker) weet kun je altijd een vraagteken of (sp?) gebruiken om aan te geven dat je niet zeker bent over de spelling.

Over -d en -dt gebruik wil ik het maar niet hebben, en daar lees ik ook maar overheen 8) iedereen maakt fouten ...

groetjes,
Theo van den bogaard

RE: ABN?

Ik kom zelf (oorspronkelijk) uit het oosten, dat heeft niets met typen te maken. Ik bedoel de taal die de gemiddelde Nederlander kent, zonder mensen op hun tenen te trappen.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap heus wel dat je snel wat wil typen en verzenden; en dat je daarbij wel eens een foutje kan maken, maar er zijn mensen die het overdrijven, zoals dit: (dit is geen aanval op de schrijver, heb het stukje willekeurig gepakt)

[i:bz4yr9si]jep ben nog ma thuis ze .
zit niet iedere minuut op pc
maar kijk 850 euro en magt komen halen .
Bij aankoop heb ik gevraagd naar factuure maar had hij niet meer.
maar het zag er me een betrouwd minifanaat uit.
had verschillende goed merk onderdelen liggen. [/i:bz4yr9si]

Op andere fora worden mensen ook gevraagd helder Nederlands te typen. Maar van mij hoeft het niet hoor. maargoed het is ook een kwestie van de schrijver, want als hij een helder verhaal heeft, wordt hij'zij ook meteen begrepen...

RE: ABN?

Theo van den Bogaard schreef:
probeer zelf te werk te gaan volgens het principe 'think twice, mail once'.




Zo werk ik ook. En dan vooral ook omdat je soms in de eerste versie dingen zegt die je eigenlijk of niet zo bedoelt, of niet wil zeggen.

Bij sommige mensen ligt het idd aan dyslexie, bij anderen aan dat ze te snel typen, bij een ander aan z'n achtergrond en bij weer anderen aan het feit dat ze niet eerst nadenken.

Zo heeft iedereen wat. Helaas is niet iedereen leraar Nederlands of heeft een talenknobbel.

Ik zou zeggen lees er gewoon overheen/doorheen en als het grappig is, lach er misschien een keer om, maar trek er niet te zwaar aan. Iedereen maakt wel eens fouten en de een nu eenmaal meer dan de ander. :)

RE: ABN?

Tja MiniMe, Daar zul je je bij neer moeten leggen. Ik kom ook wel eens teksten tegen, dat ik denk "wat bedoeld zo iemand? " En dan stellen zo nog een technische vraag ook. Een zinnig antwoord komt er dan niet. Spelling is niet zo heel belangrijk, maar hoofdletters en punten zijn wel een minste vereiste. En ook niet echt moeilijk.

RE: ABN?

ag ja wat maak ut uit.....

als het maar leuk is tog....

snap niet dat je je daar zo druk om kan maku

RE: ABN?

okay :P

RE: ABN?

:?

RE: ABN?

ach, we hebben niet voor niets een preview button :P

RE: ABN?

Eelke schreef:

Inderdaad willen sommige van onze belgische vrienden het ook wel eens bont maken, door heel erg in (lokale) spreektaal te vervallen.



Klopt, en laat ons wel zijn, ook de Belgen zelf kunnen zich daarraan ergeren. Je hoeft je oorsprong niet te verloochenen, maar wat je hier soms leest is net het tegenovergestelde, en da's dan ook weer van het goede te veel.

[size=59:34fef6bf]enne niet alleen de nationaliteit maar ook de leeftijd speelt hier mee[/size:34fef6bf]

RE: ABN?

:x

RE: ABN?

teveel van het goede ! :+)

RE: ABN?

Zolang er te begrijpen is wat er bedoelt wordt is er niet veel aan de hand, anders gewoon in dat topic zelf een berichtje posten op een fatsoenlijke manier of het bericht anders geschreven zou kunnen worden! Met geduld en lief vragen kun je gelukkig veel bereiken :)
[size=75:c9uxjkaz]
enne MiniMe, als je t niet alleen over ABN hebt maar over andere talen..je onderschrift eens nakijken com moet come zijn ;) [/size:c9uxjkaz]

default

RE: ABN?

ABN bestaat niet! :x :x :x

RE: ABN?

Oh jawel hoor; de enige die het perfect spreekt is Beatrix.... ;)

Maar wat veel misverstanden kan veroorzaken; de klemtonen en intonatie die je in je hoofd gebruikt terwijl je schrijft, kun je niet meegeven op 'papier'.... Zodoende kan dat wat je schrijft verkeerd gelezen en dus verkeerd geinterpreteerd worden!

RE: ABN?

dropje schreef:

[size=75:37uz2vzp]
enne MiniMe, als je t niet alleen over ABN hebt maar over andere talen..je onderschrift eens nakijken com moet come zijn ;) [/size:37uz2vzp]




Die leest toch niemand :P :|

Maarreh wat mij betreft mag hij dicht, zo dramatisch had ik het nooit bedoeld.

RE: ABN?

wat mij betreft mag hij dicht




blijkbaar zijn er toch meer mensen die er zich al of niet aan ergeren.

misschien kan Eelke toch een opmerking in de forumregels opnemen ?

[size=67:2c306jhw](maar ja, Die leest toch niemand :P :| )[/size:2c306jhw]

FWIW,
Theo van den Bogaard

RE: ABN?

Over irritatie?

Wat zeg je van:
"Hun hebben dat gedaan." (tegenwoordig algemeen toegepast, ook in de media) :r
"U hebt geen geluk." :r

WTF is this?
"Hun" is een bezittelijk voornaamwoord AH's; het moet "zij" zijn.
En het is "U heeft".
Hé, ik mag dan wel uit het zuiden komen, maar ik ken mijn taal wel.
Ik ben trouwens trots op mijn dialect.

RE: ABN?

Daar is ook niks op tegen. Maar je gaat hier ook niet in het Spaans posten, omdat de voertaal "gewoon" Nederlands is en het merendeel van de bezoekers het dan niet meer begrijpt. In het verleden zijn er wel eens posts in dialect neergezet, en dat is ook geen probleem, dat was gewoon een geintje (als het maar ook weer een keer ophoudt).

Over U hebt en U heeft zijn de meningen overigens verdeeld, en beide worden toegestaan. U hebt is in analogie met jij hebt; in feite is U tweede persoon, in elk geval tegenwoordig, terwijl de vervoeging 'heeft' bij de derde persoon hoort (hij heeft). Van oorsprong hoort de aanspreekvorm ook in de derde persoon te zijn als je iemand aanspreekt met U, maar dat gebeurd al lang niet meer. Dus waarom ook niet "U hebt"?