Ik zoek me rot!

RE: Ik zoek me rot!

The Little Smurf Mini Zegt:

Ik loop sinds kort een beetje mee in het technisch forum. Af en toe een vraag en meestal een advies. Op zich vind ik het forum prachtig, nee schitterend, ik heb alleen iets met de zoek functie.

Ik zocht al een tijdje naar de manier om de mengselschroef af te stellen bij Hif Carburateurs. Ik heb me letterlijk [u:1gz0uscd]blauw[/u:1gz0uscd] gezocht, niet alleen op het forum trouwens, maar kon er niets over vinden. Ik zocht met termen “afstellen hif”, “hif carburateur”, “mengselschroef hif” en noem maar op, op het forum. Ik krijgt vaak een reeks van topics te zien die variëren van blok afvlakken tot Cd wisselaar inbouwen.
Dus dacht ik, ik maak er een topic voor. Prompt kreeg ik van de moderator de link naar een topic hierover. (Bedankt “Red Flame” meer hoefde ik niet te weten.) Die weet dus de weg. Dit had ik eigenlijk ook wel verwacht trouwens. Misschien zoek ik wel helemaal verkeerd.

Ik vraag me af of het zinnig zou zijn om het technische forum een beetje in te delen. Bijvoorbeeld de cluster “Motor”, de cluster “transmissie”, de cluster “Carrosserie” en zo nog een paar. Als de zoek functie hieraan gerelateerd wordt, zal een en ander voor de zoek-bezoeker een stuk makkelijker worden en er zullen minder topics komen over het zelfde onderwerp.

Tegelijkertijd besef ik dat het een heleboel werk met zich meebrengt. Het is sowieso al een applausje waard, de site van onze Mini club. Je moet de tijd maar op kunnen brengen om dit te doen. Op mijn site heb ik ‘m daarom ook netjes ge-linkt.

Maar goed, het zou toch mooi zijn als een en ander mogelijk was, niet dan?

Keep the good work going, greetz TLR-Mini

RE: Ik zoek me rot!

Ik weet niet of je gezocht hebt.. :+) :P maare.. heb je dit topical gelezen?

Het is niet helemaal t zelfde als wat jij bedoeld, maar komt aardig in de richting.

Wat het zoeken betreft, ik neem aan dat je de Wildcard (*) en AND wel gebruikt. Ik heb me ook wel eens een ongeluk gezocht naar een onderwerp, maar na veel zoeken (lees verschillende trefwoorden/synoniemen gebruiken) kom ik er meestal wel uit.

RE: Ik zoek me rot!

wat ook is: hoe langer je meleest hier op het forum, hoe eer je weet wat wel en niet behandelt is.

ikzelf heb een aantal keren het hele techniek en custom deel doorgebladert en weet ongeveer wat r nu is...

een verwijzing naar een ander topic is niet persoonlijk bedoeld, maar immers een manier om ervoor te zorgen dat er niet 100x dezelfde topics ontstaan...

RE: Ik zoek me rot!

red flame schreef:

een verwijzing naar een ander topic is niet persoonlijk bedoeld, maar immers een manier om ervoor te zorgen dat er niet 100x dezelfde topics ontstaan...




Nee ik vond je reactie schitterend. Gewoon de vraag beantwoorden en een verwijzing, er zou op deze topic vast geen hele discussie zijn ontstaan, zoals bij sommige andere topics. Zelf vond ik het al aardig stom om voor zo'n onderwerp een topic aan te maken, maar ik wilde toch graag weten of mijn gedachtegang juist was.

Mijn idee is eigenlijk dat wanneer je in het technische forum iets op wilt zoeken, het een prima geste zou zijn in een onderwerpen reeks te zoeken. Als ik in een onderwerpen reeks “carburateur” had kunnen zoeken was de kans veel groter geweest dat ik het had gevonden. Je komt dan in elk geval topics tegen die alleen dat onderwerp behandelen.

Ik ben ook niet zo consequent op het forum dat ik al die topics ken, daarbij is zoeken op het internet niet mijn grootste hobby. Liever haal ik kennis uit boeken dan zie je hoe het in elkaar zit. Boeken kunnen echter niet op tegen ervaring en dat is wat je in het forum weer vindt. En da’s nu de kracht van ’t forum (vroem)

Groeten TLR

RE: Ik zoek me rot!

Om te beginnen is je suggestie helaas (nog) niet mogelijk. De volgende versie biedt de mogelijkheid om subforums te maken, dus daarbij zou je suggestie in principe uitgevoerd kunnen worden. Het is even een klus om alle bestaande topics door te lopen en ze in de juiste rubriek in te delen, maar iets dergelijks heb ik ook al eens gedaan voor styling en customizing.

Echter, ik vraag me af in hoeverre de kosten opwegen tegen de baten. Hoe meer rubrieken, hoe meer moeite het kost om "on-topic" te blijven. Met name als je wat langer meeloopt op een forum zul je hier wel wat gevoel voor op kunnen brengen, je hebt nu al vaak twijfelgevallen. Wat hoort nu waar, topics die gaandeweg verschuiven naar een iets ander onderwerp, etc.

Ik denk dat de truuk hem toch met name zit in de zoekfunctie, hetzij in beter gebruik, hetzij (gebruikers zijn nou eenmaal gebruikers :)) eenvoudiger gebruik.

Wat bedoel ik? Zoals je zelf aangeeft, je hebt gezocht op, bijvoorbeeld "afstellen hif". Als je dit letterlijk in de zoekfunctie invult, doet dit vrijwel zeker niet wat je wil. De zoekfunctie zoekt namelijk op precies die woorden, en echt helemaal niks anders. Schrijft iemand "hif-carburateur", dan gaat het al mis, want een woord wordt afgesloten door spaties. Bovendien wordt standaard als resultaat alle posts teruggegeven die minstens 1 van deze termen bevat. In het 27mc-topic komt de term "afstellen" vast ook wel voor. En in een topic dat een beetje diep ingaat op car audio misschien ook wel. Welliswaar van antennes en andere dingen die helemaal niks met carburatuers te maken hebben, maar daar heeft de zoekfunctie geen boodschap aan.

Om een lang verhaal kort te maken, lees eens de forum tips & truuks over zoeken: http://www.minisevenclub.nl/forum/viewt ... 2220#22220
En help mij duimen dat de zoekfunctie van de volgende versie van de forumsoftware wat gebruiksvriendelijker is, want ik ben de eerste die toegeeft dat zit niet handig is.

RE: Ik zoek me rot!

The Little Red Mini zegt:

Ik heb het geprobeerd en ik zie de mate van je gelijk Eelke. Inderdaad, en dit doet bijna elke zoek engine. Als je het woord hif ingeeft zijn de resultaten al veel beter dan met het woord afstellen. Als je het woord boutje ingeeft dan barst de hel los. Ik ben erg verwend met Copernic die op een andere manier zoekt dan de gemiddelde web zoek machines.

Het idee was helaas dus beter als de praktische uitvoerbaarheid.

Toch bedankt en Greetz René
PS. Ik duim voor je.

RE: Ik zoek me rot!

Dat is dus niet te zeggen dat er geen goede resultaten te halen zijn met meerdere zoektermen, je moet alleen apart vertelen dat je beide zoektermen in de gevonden topics wil hebben. Je kunt dezelfde resultaten behalen, alleen zijn de standaard instellingen niet zo als je eigenlijk zou willen.

Wat ik zou ingeven als ik wil weten hoe ik een HIF wil afstellen:
"*HIF* AND *afstel*"

Of eventueel "*HIF* *afstel*" en dan het knopje "alle zoektermen" aanzetten.

Ik vind dan posts waar HIF en afstellen in voorkomt, maar ook waar HIF en afstelinstructies (om maar eens wat te noemen) in voorkomt.

RE: Ik zoek me rot!

maak ook de selectie voor het techniek deel, zo voorkom je dat je alle chat-delen door moet...