Opmerkelijk

RE: Opmerkelijk

Wanneer je al de vraagstelling doorleest die de afgelopen jaren op het forum van onze clubsite is verschenen, valt het op dat die dikwijls begint met een mededeling dat de betreffende vraagsteller ‘pas’ een Mini gekocht heeft.
De ‘nieuwelingen’ zoeken en vinden ondersteuning op het forum bij hun eerste onzekerheden over de –voor hun- ‘vreemde’ ervaringen die ze met hun pas verworven Mini opdoen. Dikwijls getuigt de vraagstelling van nog een grote onwetendheid over wat er met je Mini aan de hand kan zijn.
Dan moet ik terugdenken aan de tijd dat ik zelf nog een ‘onnozele hals’ was. “Waar haal je de wetenschap, de kennis en de vaardigheid vandaan om de problemen waar je tegenaan loopt op te lossen”. Wat dat betreft zijn we tegenwoodig ‘gezegend’ met het internet.
Maar wanneer ik dan de beantwoording van de vragen op het forum lees, vind ik daarin toch wel gebrekkigheid. De ervaren leden van deze vereniging moeten toch in staat zijn om een samenhangend en compleet verhaal op het forum te zetten betreffende de techniek van onze Mini’s, zeker de classic Mini’s.

Dus –wat let me- ben ik er aan begonnen om uit te typen wat ik in de afgelopen twaalf jaar aan wetenschap, kennis en vaardigheid vergaard heb bij het onderhoud en de reparatie van mijn oude Engelse autootjes die ik sinds ik AOW krijg onder handen heb gehad. Sinds kort heb ik een Mini, voor de afwisseling.
De website van onze vereniging biedt de rijkdom van ‘WiKi’ pagina’s. Daar kan je dergelijke informatie kwijt. Allereerst heb ik maar eens uitgeschreven wat ik over ‘koeling’ weet. Het is opmerkelijk hoeveel vragen er –direct of indirect- over dit onderwerp gaan. Dat gaat van ‘mijn motor wordt te warm’ tot ‘mijn motor wordt niet warm’.
In dit laatste geval bleek -na wat reacties heen en weer- dat er nog ruim een liter koelvloeistof bijgevuld kon worden. Dit trof een ‘nieuwe eigenaar’ die een Mini kocht die een tijdlang stilgestaan had en daarmee –in zijn enthousiastme- tientallen kilometers ging rijden en ‘verkleumd’ thuis kwam. “Wat kan dat toch zijn”?
Intussen zijn er twee artikelen bij geschreven over distributie; kleppen en ontseking. En een over carburatie.

Het is zaak dat we als leden van deze club de mensen die ‘zomaar’ eens een Mini kopen op hun wenken bedienen wanneer ze via het forum getuigenis afleggen van hun onwetendheid, gebrek aan kennis en ontbreken van enige vaardigheid.
Realiseer je wél, dat je, dat ieder lid van de MSCN een Mini heeft -sommigen meerdere- en dat er een dag komt dat je daar weer afstand van wilt doen. Om welke reden dan ook. Dan is het belangrijk dat er een gegadigde koper is, liefst één die bereid is de vraagprijs te betalen. De meeste kans daarop heb je, als ‘ze’ schaars zijn én ‘gewild’.
Het is dus van groot belang dat ieder die het in zijn hoofd haalt om een Mini te kopen daar goed mee uit de voeten kan. Dat wil zeggen; bij welk probleem hij / zij daarmee ook geconfronteerd wordt, vanuit de club de helpende hand geboden wordt om dat probleem (zelf) effectief op te (kunnen) lossen.
Falen we daarin, dan is er kans dat dit weer de zoveelste Mini is die stil is komen te staan en na een poos dan toch maar weggedaan wordt. Weer een enthousiasteling teleurgesteld. Weer een Mini met een probleem die bij iemand terecht komt die er mogelijk (ook) geen weg mee weet en teleurgesteld wordt.
Dát moeten we niet hebben!

Als leden van de club kunnen we er wat aan doen om zoveel mogelijk mensen die aan een Mini beginnen daar enthousiast voor te houden. Voorkom teleurstelling.

De vraag is dus; kijkt u eens op de WiKi pagina van onze website en open een van de verhalen die ik daar heb neergezet en lees dat eens op uw gemak door. Wat daar staat verdient critische beschouwing. Wat onbegrijpelijk is, verdient verbetering. Wat niet correct is, verdient correctie. Wat eraan te kort komt, verdient aanvulling. Als u meer of andere ervaring heeft, voeg het eraan toe. Veel van wat wij weten, kennen en kunnen is gebaseerd op evaring en vind je niet in een werkplaatshandboek. Dat moeten we doorgeven.
Het karakteristieke van WiKi is, dat je het met elkaar kunt vervolmaken. Lever uw bijdrage! De Mini verdient een perfect documentatie centrum. Dát kunnen wij leveren. Helpt u mee?

12 02 2015. Tot nu toe 41 lezers van dit bericht, maar niemand vond nog aanleiding om te reageren. Is dit niet een onderwerp?

RE: Opmerkelijk

Dat degenen met de kennis, die kennis via de Wiki zouden kunnen delen, is wat mij betreft wel logisch.

Het grote verschil tussen de Wiki-pagina's en het forum is denk ik ook een reden dat mensen eerder iets op het forum vragen. De Wiki is voor de feiten, waarover geen vragen meer zijn, op het forum is er vaak een vraag omdat uit de Wiki geen eenduidig antwoord te halen is. De interactie op het forum zorgt er daarna pas voor dat een topic-starter een passend antwoord krijgt.

Wat wellicht op de Wiki-pagina's wel duidelijker zou mogen, is dat afbeeldingen soms een verhaal veel duidelijker kunnen maken. Hoe het dan zit met copyright van die afbeeldingen, zou ik echter niet weten.

Nadat dit topic dan bijna 200 keer is bekeken, dan eindelijk toch een reactie ;)

RE: Opmerkelijk

@Wim,
Ik heb het al een keer tegen je uitgesproken, maar...
Met veel genoegen heb ik jouw wiki onderwerpen gelezen! Zover ik het kan beoordelen, lijkt het mij van hoog niveau en de schrijftaal is laagdrempelig. Sommige uitdrukkingen licht je nog toe, wat mij soms een "oh bedoelen ze dat in de Haynes" moment oplevert.
Compliment voor je bijdragen.

Wat betreft de reacties op vragen van (nieuwe) forumleden vind ik dat alle reacties welkom zijn. We laten zo zien dat het forum leeft en als het antwoord niet helemaal juist is, wordt dit vanzelf door een ander forumlid gecorrigeerd.
Zelf ben ik ook nog geen doorgewinterde mini sleutelaar waardoor ik nog niet zo snel op een vraag reageer. Dit komt vanzelf goed naarmate de ervaring groeit.

Ik merk dat er vaak "projecten" te koop worden aangeboden. Ik vermoed dat demonteren leuk werk is, maar daarna volgt de paniek wanneer men inziet dat de resterende gatenkaas weer een auto moet worden en blijft dan een aantal jaren zo staan.

Wat zou het leuk zijn om het eens te hebben over workshops/ sleuteldagen. Al is het maar voor de leuke contacten die je dan legt.

Groetjes Peter.

RE: Opmerkelijk

Thierry schreef:

Wat wellicht op de Wiki-pagina's wel duidelijker zou mogen, is dat afbeeldingen soms een verhaal veel duidelijker kunnen maken. Hoe het dan zit met copyright van die afbeeldingen, zou ik echter niet weten.



Idee voor bovenstaand "probleem":
Een soort van "gevraagd"-topic om aan de foto's te komen. Daar kan dan gevraagd worden om een duidelijke foto van het onderdeel waar het om gaat, en als iemand daar een eigen foto van heeft (dus zonder copyright-probleem), dan kan die daar worden aangeboden.

Is dat een goed idee?

RE: Opmerkelijk

Is inderdaad een goed idee Thierry.
In de loop der tijd zijn er een heleboel foto's zelf gemaakt door lezers op dit forum.
Wanneer die 'toegezonden' worden met een PB-tje aan de auteur, kan die er voor zorgen dat het plaatje op een passende plaats in het verhaal komt.
Eigenlijk is het mijn bedoeling om mijn bijdragen aan de Wi ki pagina's vorm te geven in een PDF die downloadbaar op het forum staat.
Omdat Casper van Breederode nog niet echt op gang is als nieuwe webmaster, heb ik het daar met hem nog niet over gehad.
Misschien binnenkort.

RE: Opmerkelijk

een pdf is statisch, de wiki is juist makkelijk om door meerdere mensen aangepast te worden, wie een foto heeft kan die er in zetten, dat is bij een pdf veel moeilijker.
Momenteel hoeft de beheerder dan ook niks extra te doen ..
Ik zou zeggen, hou het bij de Wiki !

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: Opmerkelijk

Misschien is het wel mogelijk om een soort van download-knop te maken, die daarna de optie geeft om het artikel op te slaan als pdf.

RE: Opmerkelijk

Ik ben het eens met Theo. Samen weet je nou eenmaal meer dan alleen. Laten we dit nu niet gaan blokkeren door het principe van een Wiki los te laten door met pdf's of niet bewerkbare pagina's te gaan werken. Maar hou de mogelijkheid om op een makkelijke manier aanvullingen te doen.
Dus als je een foto of een tekstuele aanpassing hebt die het verhaal verduidelijkt pas dat dan gelijk aan en vertel wat je gewijzigd hebt in de daarvoor bestemde ruimte.

PS. Het fijne van onze Wiki is dat er goede en duidelijke informatie in het Nederlands te vinden is waardoor onze leden hier alles kunnen vinden wat ze zoeken. Iedereen die hieraan meewerkt, enorm bedankt dat je dat doet!!!

RE: Opmerkelijk

Misschien is het wel mogelijk om een soort van download-knop te maken, die daarna de optie geeft om het artikel op te slaan als pdf.



Goed idee Thierry. Klinkt vast makkelijker dan het technisch is maar is wel de moeite waard om eens uit te zoeken.

RE: Opmerkelijk

afhankelijk van je browser en/of os kan je een (web)pagina al opslaan of "printen" naar een pdf.

Zoals al eerder gezegd moet je je wel realiseren dat zo'n pdf dan een momentopname is; een wiki pagina die je als pdf bewaard hebt kan een half jaar later er behoorlijk anders uitzien, hoewel dat voor de wiki hier wel meevalt tot nog toe ;-)

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: Opmerkelijk

Excuus, het is niet mijn bedoeling om de Wiki in pdf format te bevriezen, maar, zoals Thierry aangeeft; een download knop, waarmee je de inhoud van het moment kunt downloaden (eventueel printen) om bij de hand te hebben wanneer je aan het sleutelen gaat.

RE: Opmerkelijk

Excuses zijn niet nodig Wim. Nu alleen nog kijken of het technisch te regelen is. En tot die tijd kun je de tips van Theo toepassen bij het printen vanuit de Wiki.
Alhoewel ik me wel afvraag hoeveel mensen nog printen. Ik denk dat de meesten gewoon hun tablet of smartphone naast de Mini leggen bij het sleutelen. Hier staat de Haynes ook al op de tablet, dan blijft het boek schoon O:)

RE: Opmerkelijk

Het uitprinten van de benodigde informatie is iets wat zeker nog gebeurd (al is het alleen door mij). Als ik namelijk met mijn motorvethandjes m'n smartphone of tablet zou moeten bedienen, dan geeft die het wel erg snel op.

Het implementeren van een converteer naar pdf functie is erg lastig. Binnen mijn studievereniging (A-Eskwadraat) hebben wij deze functie ook. Dit is handig voor het uitprinten van contracten, voor ingevulde boekenbestelformulieren en dergelijke. Maar zoals eerder aangegeven haalt dit de vlotheid uit het document/de wiki, daarnaast heeft zo'n systeem veel onderhoud nodig.

RE: Opmerkelijk

Vandaag viel het vierde nummer van de 'Seven' van dit jaar in de brievenbus.
Daarin ook het verhaal van dit onderwerp.
Inmiddels is dit item 444 keer hier op de website geopend.
Er zijn nog maar een paar echte reacties op gekomen.

Toch lijkt het me een onderwerp wat van belang is.
Ik lees vaak in berichten dat men eerst wel de zoekfunctie heeft gebruikt om een antwoord op een levende vraag te vinden. Maar dat het niet meevalt om dan echt te scoren. Praktijk ervaring is ook dat je met een trefwoord enkele bladzijden met vindplaatsen krijgt voorgeschoteld, maar dat die ingangen veelal tot het zelfde bericht terugvoeren, wat je al gelezen hebt. Niet moedgevend.
Een vervelende ervaring is ook, dat in oudere berichten de meegegeven beelden niet meer tevoorschijn komen. Het systeem van het programma is kennelijk zodanig dat teruggegrepen wordt op de eerste bron waarvandaan het beeld op de website geladen is. Die bron is meestal terug te vinden op de computer van degeen die het bericht geplaatst heeft. Maar, na een paar jaar heeft hij een andere computer, of al eens een crash gehad, of -gewoon- een hoop troep eraf gegooid. Het is dus gewenst dat beelden die met berichten ingevoerd worden ook bewaard blijven op de server van de clubsite zelf. Ik had er graag voor gepleit om dat zo te regelen.

Dus, het zou goed zijn om in de wiki pagina's al die technische zaken te behandelen die telkens weer aan de orde komen voor mensen die zelf hun Mini op de weg willen houden of verbeteren.
Natuurlijk is het dan een geweldige winst wanneer daar terzake doende plaatjes bij staan.
Ik bemerk een terughoudendheid om daarvoor afbeeldingen te gebruiken die eertijds eens door de fabriek of andere bedrijven gepubliceerd zijn. Men is bevreesd dat er dan 'rechten' in het spel zouden zijn. Nou, dat lijkt me absurd. Ook voor rechten geldt een termijn. En een plaatje uit een fabrieks werkplaats handboek, daar zijn de rechten allang van verjaard.

Dus, nog eens de opwekking; wie wil er -met mij- zich beijveren om een werkelijk documentatiecentrum voor de classic Mini op de site van de MSCN op te zetten? De dagen worden alweer merkbaar korter, dus we hebben 's avonds meer tijd.

RE: Opmerkelijk

Na enkele jaren klussen aan minikes kan ik wel iets vertellen over de techniek...

Hier ben ik enkele jaren actief als lid, maar ook als moderator van techniek aanwezig geweest. Op enig moment gestopt met moderator zijn met als voornaamste rede dat ik niet alleen wilde knippen en plakken en verwijzen naar oude topics, een nieuw lid verdiend een nieuw antwoord in plaats van de sneer die werd gegeven dat het nieuwe lid eerst alle topics door had moeten spitten naar het antwoord op het vage lampje/knopje met pedaaltje in het dash...

De keuze toen was verwijzen in plaats van helpen...

Nu weer jaren later zoekt men moderators, tenminste als er de vraag gesteld wordt door peter waar de mods zijn gebleven gooit natascha het balletje op... wie wil???

Ja ik wil... pas enkele keren aangegeven, maar na het laatste jaar te wachten op een belletje van natascha ben ik er wel klaar mee, blijkbaar is de vraag naar kennis en ervaring niet zo hoog...

Kennis delen is een goed iets, maar de miniclub streeft andere dingen na, tenminste... zo komt het helaas over...

Harrie jekkers heeft ooit uitgelegd, iedereen heeft plannen en ideeën voor het plan, tot het moment dat er iets moet gebeuren, dan hoor je de krekels...

RE: Opmerkelijk

In nog geen dag tijd hebben alweer dertig mensen dit bericht geopend -en misschien wel (erin) gelezen zelfs-.
Alleen 'Red Flame' schrijft ook een reactie.
Dat is een goede zaak, want alleen door hier op het forum duidelijk te maken dat er in de club nog sluimerende wensen zijn, zou -wat dat betreft- tot activiteit kunnen leiden.
Een half jaartje 'adspirant bestuurslid' zijn heeft me wel geleerd dat de voortvarendheid in het bestuur gekenmerkt wordt door een enorme stroperigheid. Het is dan jammer dat in de vorige reactie juist de naam genoemd wordt van degene die de meeste activiteiten ontwikkelt, de breedste scope op het verenigingsgebeuren heeft en zich werkelijk dag aan dag inzet voor adequate berichtgeving via de moderne media aan ieder die zich daar voor open stelt.
De leden die ervan houden om ritten te rijden en gezellig bij elkaar te komen worden -vanoudsher- op voorbeeldige wijze bediend.
Maar mensen met technische belangstelling, technische vragen, technische kennis, technische vaardigheid; die groep is niet in beeld. Terwijl 'zelf sleutelen' toch een heel belangrijk element is in de liefhebberij voor oude autootjes. Of, vergis ik mij?

RE: Opmerkelijk

Ik denk dat je de spijker op de kop slaat wim...

Het gaat om gezelligheid en oude bekenden, maar de techniek is absoluut niet in beeld bij de club. Laat staan dat je een mien op de weg zet die niet past in het dagelijkse originele plaatje...

Uiteindelijk gaat het toch om het autootje, die wij als club een warm hart toedragen, als club zou je denk ik moeten streven naar een balans in gezelligheid en techniek...

Er is geen enkele technische dag, geen klusdag, rollenbank, hoor-waar-het-kraakt-en-help-stand op de clubdag...

Sterker nog onderdelen en handel is ook steeds lastiger op clubdagen...

Maar we dwalen af van het onderwerp...

Wim, je manier van schrijven is absoluut top, ietswat langdradig als je de kennis al hebt, maar juist voor iemand die de klussende weg zoekt is het geweldig. Keep up the good work!!!

RE: Opmerkelijk

Sinds het laatste bericht -een maand geleden- is dit item weer een paar honderd keer geopend.
Er is dus wel belangstelling voor het onderwerp techniek met betrekking tot Mini's.

Nu zijn enkele mensen gevraagd om bij elkaar te komen om een gesprek te hebben over wat er op de clubdagen te doen is.
Er is een gevoelen, dat er op de clubdagen meer geboden kan worden aan de bezoekende leden dan hetgeen het programma de laatste jaren inhield. Ik heb ook een uitnodiging gehad voor dat gesprek.
Er zijn enkele onderwerpen die ik zou willen inbrengen.
Ik veronderstel dat er een boel leden zijn die wel eens -onder toezicht van iemand die weet hoe het moet- de ontsteking van hun Mini zouden willen afstellen. Gewoon de stationaire afstelling.
En als dat goed gegaan is, dan wordt het ook interessant om die leden de gelegenheid te geven om met een stroboscoop de ontsteking van hun Mini af te stellen. Je kunt dan ook meten of het verloop van de ontstekingsvervroeging door het toerengebied verloopt volgens de aanwijzingen in het werkplaats handboek. Zo kan je vasttellen of de centrifugaal vervoeging het nog wel goed doet en of er wel de juiste gewichtjes in zitten. Je kunt ook vaststellen of het balgje van de vacuüm vervroeging het wel (goed) doet.
Veel leden die niet zo goed onderlegd zijn zouden ook wel eens onder een toeziend oog hun carburateur (s) willen afstellen. "Hoe doe je dat". Kijken naar de kleur van de bougies? Met het pennetje de zuiger van de demper optillen en luisteren hoe het stationair toerental daarop reageert. Wanneer de club dan een uitlaatgasmeter beschikbaar heeft, is het mogelijk om de afstelling te controleren.
Een ander chapiter. Veel leden hebben een grotere motor ingebouwd, of zelfs een met zestien kleppen.
Is dat niet een onderwerp waar op clubdagen belangstelling voor getoond kan worden?
Wanneer er voor dit chapiter wat georganiseerd wordt, komen er meer leden op af en ligt het voor de hand dat die met elkaar in contact komen en dat dat heel interessante gesprekken oplevert.
Een ander chapiter. Veel leden gaan zo ver dat ze de koets van hun Mini helemaal uitkleden en alle rotte plekken eruit slijpen en dan weer keurig dichtlassen of laten lassen. Wanneer de club op haar clubdagen daar ook een speciaal ontmoetingspunt voor regelt, dan komen daar leden op af. Dat levert gesprek op. Uitwisseling van ideeën, gedachten, kennis, wetenschap en ervaringen.

Wat denkt u daar van? Schuif het toetsenbord naar u toe en tik een paar regels tekst. Alleen op grond van reacties worden bovenstaande ideeën geloofwaardig. Kom op!

RE: Opmerkelijk

wim fournier schreef:

Er zijn enkele onderwerpen die ik zou willen inbrengen.
1. Ik veronderstel dat er een boel leden zijn die wel eens -onder toezicht van iemand die weet hoe het moet- de ontsteking van hun Mini zouden willen afstellen. Gewoon de stationaire afstelling.
1a. En als dat goed gegaan is, dan wordt het ook interessant om die leden de gelegenheid te geven om met een stroboscoop de ontsteking van hun Mini af te stellen. Je kunt dan ook meten of het verloop van de ontstekingsvervroeging door het toerengebied verloopt volgens de aanwijzingen in het werkplaats handboek. Zo kan je vasttellen of de centrifugaal vervoeging het nog wel goed doet en of er wel de juiste gewichtjes in zitten. Je kunt ook vaststellen of het balgje van de vacuüm vervroeging het wel (goed) doet.
2. Veel leden die niet zo goed onderlegd zijn zouden ook wel eens onder een toeziend oog hun carburateur (s) willen afstellen. "Hoe doe je dat". Kijken naar de kleur van de bougies? Met het pennetje de zuiger van de demper optillen en luisteren hoe het stationair toerental daarop reageert. Wanneer de club dan een uitlaatgasmeter beschikbaar heeft, is het mogelijk om de afstelling te controleren.
3. Een ander chapiter. Veel leden hebben een grotere motor ingebouwd, of zelfs een met zestien kleppen.
Is dat niet een onderwerp waar op clubdagen belangstelling voor getoond kan worden?
Wanneer er voor dit chapiter wat georganiseerd wordt, komen er meer leden op af en ligt het voor de hand dat die met elkaar in contact komen en dat dat heel interessante gesprekken oplevert.
4. Een ander chapiter. Veel leden gaan zo ver dat ze de koets van hun Mini helemaal uitkleden en alle rotte plekken eruit slijpen en dan weer keurig dichtlassen of laten lassen. Wanneer de club op haar clubdagen daar ook een speciaal ontmoetingspunt voor regelt, dan komen daar leden op af. Dat levert gesprek op. Uitwisseling van ideeën, gedachten, kennis, wetenschap en ervaringen.

Wat denkt u daar van? Schuif het toetsenbord naar u toe en tik een paar regels tekst. Alleen op grond van reacties worden bovenstaande ideeën geloofwaardig. Kom op!



Ik heb even wat cijfers toegevoegd.
Over punt 1, 1a en 2 heb ik mijn twijfels over de haalbaarheid op een clubdag. Als de afstelling van een motor of carburateur zo matig is, dat de eigenaar amper bij de clubdag kan komen, dan zal de Mini waar dit echt nodig is, simpelweg niet aanwezig kunnen zijn en verder twijfel ik over hoeveel tijd dan beschikbaar zou zijn per Mini. Moet dit dan gedaan worden met vooraanmeldingen oid? Vaak ben je met het echt goed afstellen toch wel een aardige tijd bezig. Stel dat er een andere oorzaak wordt gevonden voor een probleem met "hoe de Mini loopt", kan dat dan wel worden opgelost, of hoort de eigenaar dan "je moet een nieuwe ..." en kan daarmee naar huis?
Punt 3 lijkt me niet te moeilijk in te richten op een Clubdag. Een apart stukje terrein voor de non-A-series-motoren. Alle wel A-series, of het nou een 850 of een 1380 cc is, bij elkaar.
Over punt 4 weet ik niet of daar een aparte categorie oid voor moet komen. Zover ik het hoor, moet elke Mini-eigenaar wel een keer iets (laten) lassen. Zie alleen al de advertenties, waarin een Mini wordt aangeboden met "roest op de bekende Mini-plekken" ;) Wellicht is het mogelijk om een keer een Las/body-dag te organiseren (hoe dat eruit zou moeten zien, zou ik niet durven zeggen, maar ik denk bijvoorbeeld aan: Uitleg door een echte plaatwerker, evt zelf onder begeleiding wat puntlasjes zetten, lasapparaat afstellen en dat soort dingen).

RE: Opmerkelijk

Ja, als hiermee de toon gezet is, hoeven we weinig moeite meer te doen.
Elk initiatief kun je afdoen met 'dat wordt toch niks'.
Lekker rustig, vergt geen enkele inspanning.
Ieder blijft comfortabel weggezakt in zijn eigen lusteloosheid.

RE: Opmerkelijk

Hallo beste mensen.
Ik zie zeker wel wat in de ideeën van Wim en vind het heel jammer dat het een negatieve wending zou kunnen krijgen.
Zelf ben ik niet onhandig en durf wel een uitdaging aan. Het is wel heel fijn dat iemand kan laten zien hoe hij/zij iets doet. Dit leert zo snel.
Hier is vast wel animo voor op een clubdag, maar een "technische middag" waar dan ook kan ook wel eens bezoekers treffen. Laten zien hoe je een carburateur afstelt kan natuurlijk ook met een goede auto. Kleppen controleren en afstellen ook. Zelf kijk ik ook nog een beetje huiverig naar ontstekingen, dus het zou niet gek zijn wanneer iemand eens kan laten zien hoe dit werkt.
Lassen is echt een apart verhaal. Dit heeft nou eenmaal veel oefening nodig. Bovendien heeft niet iedereen de behoefte aan de investering in een las setje.
Maar Samen Stoeien Met Techniek Is Top!

RE: Opmerkelijk

Het was niet mijn bedoeling om de geopperde ideëen af te branden want ik denk ook dat de techniek wel meer aandacht mag krijgen.
De ideëen werden echter met name geopperd als items voor op een clubdag en dan denk ik dat dit minder geschikt is. Een aparte techniek-meeting lijkt me dan een beter medium.
Om het dan enigszins toegespitst te houden, denk ik aan een Plaatwerkdag, Electronica-dag en een Motor-dag.

RE: Opmerkelijk

Eigenlijk jammer Thierry, dat je niet schreef wat je bedoelde. Je bedoelde dat je het goede gedachten vindt die naar voren gebracht worden, maar dat je zulke aangelegenheden bij voorkeur op afzonderlijke dagen georganiseerd ziet worden.
Nu heb ik de indruk dat het bestuur daar nog niet direct aan toe is.
Dus, dacht ik, misschien krijgen we response als we zulke aangelegenheden tijdens de clubdagen de ruimte geven.
Degenen wiens Mini niet loopt zullen wellicht niet op de clubdag komen. Maar er zijn misschien mensen bij die wel eens geprobeerd hebben de ontsteking op tijd te stellen of de carburateur af te regelen, maar daarbij een gevoel van onzekerheid hebben overgehouden. Dan is het toch fijn wanneer er op de clubdag gelegenheid is de motorkap omhoog te doen en samen met iemand die meent er verstand van te hebben de afstelling nog eens -stap voor stap- door te nemen.
Het zou dan toch wel raar zijn wanneer zo'n auto daar niet meer loopt en de eigenaar met de handen in het haar zit 'hoe thuis te komen'. Blijkt het, dat je een onderdeeltje nodig hebt; volgens mij zijn er altijd handelaren op het terrein. Dus, zo nodig, moet dat kunnen lukken.

Ik hoop dat je me vergeeft dat ik in eerste instantie wat aangebrand op je reactie reageerde.

RE: Opmerkelijk

No hard feelings hier ;)

Als Pilot op de clubdag is wellicht wel een goed idee. Een beetje een opwarmer voor een complete Techniek-dag.

RE: Opmerkelijk

Inmiddels is dit onderwerp al meer dan duizend (1000) keer 'bekeken'.
Het aantal inhoudelijke reacties steekt daar wel heel schraal tegen af.
Je zou haast denken, dat het onderwerp nagenoeg niemand tot de verbeelding spreekt.
Conclusie: 'Er is eigenlijk geen belangstelling onder de leden voor een actieve benadering vanuit de vereniging van het onderwerp techniek'.
Degenen die de moed hebben om zelf te sleutelen, redden zich daar mee wel.
Het forum is genoeg.
Degenen die die moed niet (kunnen) vatten, bekijken het maar.
Of ze zoeken het zelf maar uit op het forum.

RE: Opmerkelijk

In de rubriek 'Wat en hoe', staat een bericht van Natascha, met de vraag of de statuten nog aanvulling behoeven.
Daar komt weinig reactie op.

RE: Opmerkelijk

De laatste tijd heb ik nagedacht over hoe de wiki van de MSCN in elkaar zit en ik denk dat een deel van lage gebruik van de wiki zou kunnen komen door de onoverzichtelijkheid ervan. Om er iets in te vinden moet je de zoekfunctie van de site gebruiken, waardoor je vlot bij een forum onderwerp uitkomt en daar op inhaakt. Als je vanuit een overzichts pagina naar de betreffende onderwerpen kon gaan zou het al makkelijker zijn.

Nu weet ik niet hoe de site in elkaar zit, maar ik denk dat het gebruik van een mediawiki, dat is de sourcecode van wikipedia, de inzichtelijkheid van de wiki zou kunnen verbeteren. Sinds kort gebruikt mijn studievereniging deze voor de documentatie van haar systeem en we merken dat deze makkelijk en inzichtelijk werkt.

Misschien een idee om naar te gaan kijken?

link

RE: Opmerkelijk

wim fournier schreef:
Inmiddels is dit onderwerp al meer dan duizend (1000) keer 'bekeken'.
Het aantal inhoudelijke reacties steekt daar wel heel schraal tegen af.
Je zou haast denken, dat het onderwerp nagenoeg niemand tot de verbeelding spreekt.
Conclusie: 'Er is eigenlijk geen belangstelling onder de leden voor een actieve benadering vanuit de vereniging van het onderwerp techniek'.
Degenen die de moed hebben om zelf te sleutelen, redden zich daar mee wel.
Het forum is genoeg.
Degenen die die moed niet (kunnen) vatten, bekijken het maar.
Of ze zoeken het zelf maar uit op het forum.




Omdat ik geen lid ben van de club heb ik wellicht geen recht van spreken, maar door de herhaalde vraag om feedback geef ik bij deze toch maar een inhoudelijke reactie.
Ik zie de club meer als een gezelligheidsclub voor ontmoetingen, puzzelritten e.d.
Dat is absoluut niet denigrerend bedoeld en prima voor de meeste leden, maar dat is voor veel Mini bezitters maar een deel van het plezier.
Het forum bezoek ik frequent omdat mijn interesse meer ligt bij de techniek en restauraties en hierdoor kijk ik voor informatie ook vaak op de theminiforum.co.uk.

Eerlijke en betrouwbare onderdelenhandel is ook vaak een voordeel van een club.
Echter heb ik vorig jaar via dit forum een stuur gekocht dat krom was terwijl de verpakking onbeschadigd was; de verzender wilde er niets van weten zodat ik voor ongeveer € 175,- ben belazerd door een clublid.
Ik begrijp dat een club of een forum niet kan instaan voor haar leden, maar dit incident was wel een kleine domper op mijn Mini vreugde.

Door wat extra aandacht voor techniek en onderdelen wordt de club misschien wel interessant voor een extra doelgroep zodat de club en het forum verder kunnen groeien.

RE: Opmerkelijk

Het doel van onze club is het bevorderen van contact tussen Miniliefhebbers. Dat is bewust niet verder gespecificeerd want de een sluit zich bij onze club aan voor de evenementen en een ander wil juist meer van techniek weten. Doordat wij het mogelijk maken dat mensen elkaar leren kennen wordt het hopelijk ook makkelijker om de info te vinden die jij zoekt.

Op dit moment hebben we inderdaad (nog) geen evenementen die zich echt op techniek richten. Uiteindelijk wordt alles voor onze club door vrijwilligers gedaan en we kunnen helaas niet alles tegelijk.

Gelukkig hebben we hier op ons forum en de wiki een aantal vrijwilligers die bereid zijn hun kennis te delen en is er veel informatie terug te vinden. Maar zoals ParkLane ook zegt, de info is niet altijd makkelijk te vinden.

In de ideale situatie komt er een inhoudsopgave op de wiki-pagina en wordt het forum meer ingedeeld op technisch onderwerp. Maar omdat te bereiken moet er op technisch gebied veel gebeuren met grote effecten op de achtergrond van onze website. Dat is dus iets waarvoor je iemand met goede kennis van sites bouwen nodig hebt die ook de tijd heeft om het aan te pakken. En helaas dus niet iets wat we snel kunnen realiseren.

Wat we wel kunnen doen is zelf een wiki-pagina maken met een overzicht van alle onderwerpen die op de wiki staan. Maar dit is natuurlijk wel een klus. Je kunt dan hoofdonderwerpen maken met daaronder de linkjes naar de verschillende subonderwerpen. bv:
- Mini Seven Club: uitleg puzzelritten, info clubkampioenschap etc.
- Mini's algemeen: types mini's
- Techniek: Remmen, banden etc.
- Boeken
- Garages

Maar voordat we iemand vragen om dit te bouwen zou ik graag willen weten of jullie dit inderdaad nuttig zouden vinden.

RE: Opmerkelijk

Jazeker.

Doordat je met de zoekfunctie vaak aansluit bij een forumtopic en niet bij de Wiki, mis je vaak vitale info die wel in de Wiki stond.

RE: Opmerkelijk

@Thierry: als je zoekterm in een wiki-pagina voorkomt, staat er rechts op de resultatenpagina een box met de optie "filter op soort" dus dan kan je gelijk de wiki pagina(s) er uit halen.

@Park Lane: als je een losse mediawiki wilt beginnen kan dat, als je die wiki wilt koppelen aan deze site maak je het jezelf alleen lastig denk ik ... deze site maakt gebruik van Drupal en de daarin aangeboden wiki, en forum.

Algemeen: misschien is het handig een keer een korte handleiding "zoeken op de mscn site" te maken .. maar het helpt al als men de moeite neemt een webpagina eens goed te lezen 8)
Als ik binnenkort wat tijd over heb zal ik eens een opzetje maken.


FWIW,
Theo van den Bogaard

RE: Opmerkelijk

een korte handleiding "zoeken op de mscn site"



Theo, Fijn als je dat wilt doen. Zodra hij klaar is maak ik er gelijk een nieuwsberichtje van.

En Wim gaat aan de slag met een overzicht van alle technische onderwerpen.

Nog "even" en onze site is zo overzichtelijk dat je hier in no time het antwoord op al je technische vragen vindt.

RE: Opmerkelijk

Natascha schreef:
een korte handleiding "zoeken op de mscn site"



Theo, Fijn als je dat wilt doen. Zodra hij klaar is maak ik er gelijk een nieuwsberichtje van.

En Wim gaat aan de slag met een overzicht van alle technische onderwerpen.

Nog "even" en onze site is zo overzichtelijk dat je hier in no time het antwoord op al je technische vragen vindt.




Dat zijn mooie vooruitzichten voor het nieuwe jaar!
Veel succes. d:)b