Structuur Wiki

RE: Structuur Wiki

N.a.v. de pagina die Henk en Tia had (hadden?) aangemaakt, een topic over de structuur van de Wiki, want in dat topic beginnen nu erg "meta" discussies te ontstaan, terwijl dat niet zo handig is in een topic over een specifieke pagina. Ook heb ik wat PM-wisseling met Henk en Tia gehad en wilde dat gesprek wat breder trekken.

Allereerst hoe ik het voor me zie. Mijn ervaring met Wiki's is vooral gebaseerd op Wiki's gebaseerd op de Open Source MediaWiki-software. Dit is bijvoorbeeld ook de software waar Wikipedia op draait, dus ik denk dat het voor erg veel mensen geldt dat dat met name de Wiki's zijn waar ze ervaring mee hebben. Dit is ook het gedachtengoed achter hoe de Wiki op deze site is opgebouwd, hoewel het op andere software is gebaseerd. Het idee is dat elke op zichzelf-staand deelonderwerp een eigen pagina heeft. Die pagina's kunnen onderling worden doorgelinkt (via de standaard WIki-manier, door de titel van een ander wiki-artikel tussen dubbele blokhaken te zetten), maar er is verder geen inherente structuur. Dit in tegenstelling tot wat ik begrijp over de Wiki die Henk en Tia van het werk gewend is; hier voeg je pagina's toe op een bepaald niveau/categorie in de Wiki, vergelijkbaar met hoe ons forum werkt. Het idee van een traditionele Wiki is meer dat je via een zoekfunctie en eventueel doorklikken door links vind wat je zoekt. Vandaar ook dat de openingspagina van de Wiki geen uitputtende inhoudsopgave bevat, maar enkel een tekstje dat verwijst naar de zoekfunctie, en een aantal automatisch gegenereerde lijstjes. Niet uitputtend, maar wat is het meest populair en waar is het laatst iets mee gebeurd. Het oorspronkelijke plan was om een huge zoek-veld als eerste op die pagina te zetten, puur om zoeken als ingang te promoten. Dat heeft het uiteindelijk niet gehaald in de eerste publieke versie van de website, maar kan natuurlijk nog altijd.

Daarnaast is het nog wel mijn bedoeling om iets van een extra categorisering op onderwerp toe gaan voegen. Er is nu categorisering op basis van Mini-model waar de informatie betrekking op heeft, maar er zou ook iets van een categorisering moeten komen dat "de rest" afdekt. Bijvoorbeeld, is iets techniek, of uitleg over de Mini-wereld (denk bijvoorbeeld aan rittenuitleg of een pagina die verteld wat de IMM is). Vooral techniek kun je daarna natuurlijk nog naar hartelust onderverdelen. Theo heeft daar al eens een keer een voorzet voor gedaan in een topic in het testers-forum. Henk en Tia stelde per PM voor om de indeling van het Haynes-boek als basis te gebruiken. Een nadeel (?) van deze aanpak is wel dat het niet mogelijk is om de indeling "a la Wiki" door iedereen vrij te laten bewerken, dat zal in principe iets zijn voor het sitebeheer. Naast een hierarchische indeling kun je ook nog denken aan "tagging". Er is geen hierarchie, maar je kent simpelweg labels toe aan pagina's (bijvoorbeeld "techniek", "elektriciteit", 'bedrading"). Ook een combinatie van hierarchische categorieën en tagging is mogelijk.

Ik merk tussen de regels door wel steeds dat mijn idee van "gebruik de zoekfunctie maar", niet bij iedereen "landt". Veel verwachten toch iets van een inhoudsopgave. Daar kunnen we in dit topic ook over nadenken. "Speciale" Wiki-pagina's die op de standaard Wiki-manier zijn opgebouwd en linken naar onderwerp-pagina's is een mogelijkheid (in sommige gevallen wordt dat ook wel gebruikt om een aantal gerelateerde pagina's bij elkaar te harken), maar dat lijkt mij erg arbeidsintensief en wordt snel vergeten, zodat je dan makkelijk een situatie krijgt dat niet alle content in de WIki ook voorkomt in de overzichten. Een andere optie is om de categorisering die ik aanhaalde in te zetten om een hierarchisch overzicht te krijgen, waarbij je door de boomstructuur van categorieën klikt en te zien krijgt welke artikelen onder die categorie vallen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de moeilijkheid is wel altijd om een goede indeling te vinden. Daarnaast moet het ook nog gebouwd worden, natuurlijk, en mijn tijd is de laatste tijd beperkt.