Artikel in de BN De Stem (Auto)

RE: Artikel in de BN De Stem (Auto)

[size=120:18da238d]'Die teddybeer hoort erbij'[/size:18da238d]

Vraag: welke klassiekers van de afgelopen vijftig jaar staan er in uw top tien? Ik steek mijn hand ervoor in het vuur dat de Mini erbij staat of dat de kleine Brit in elk geval door u gedachte is gegaan.

Het autootje zorgde in 1959 voor een revolutie. In de eerste plaats vanwege zijn afmetingen, maar zeker ook door zijn techniek. De Mini had namelijk de primeur met een dwarsgeplaatst motorblok in combinatie met voorwielaandrijving. Zijn sportieve rijeigenschappen, bescheiden aanschafprijs en skelterachtige stuurgedrag maakte van de Mini een succesnummer. De geestelijk vader van het broodtrommeltje is Alec Issigonis, die ook de Morris Minor tekende.

"Hij heeft dus twee meesterwerken ontworpen", vertelt Marius Landegent uit Burgh-Haamstede, eigenaar van deze Mini 850 uit 1977. Hij kocht het wagentje voor zijn moeder, maar hij raakte er zelf aan verslingerd en besloot 'm zelf te houden en op te knappen. De Zeeuw had één duidelijk doel voor ogen: de auto zo origineel mogelijk maken. Hoe dichter bij het oermodel uit 1959 des te beter.

Sinds dat introductiejaar kent Mini een roerige geschiedenis. In een notendop: de Mini komt van origine uit de stallen van de British Motor Corporation (BMC), dat bestaat uit een aantal Britse automerken. Austin en Morris zijn er daar twee van. Zij brengen onder hun eigen vlag Mini's uit, de Austin Seven de Morris Mini Minor. Eind jaren zestig wordt Mini een zelfstandig merk binnen het BMC-concern. BMC fuseert later met Jaguar en daarna met British Leyland. Na nog meer overnames en faillissementen zwaait BMW in 1994 uiteindelijk de scepter bij Mini. In 2001 introduceren de Duitsers de New Mini.

Door de jaren heen heeft het autootje heel wat beroemdheden achter het stuur gehad. The Beatles-drummer Ringo Starr had er bijvoorbeeld eentje. En Mr. Bean rijdt erin, met zijn teddybeer op de achterbank. Bij Landegent zit zo'n knuffelbeest ook achterin. "Die teddybeer hoort erbij. Ik zeg weleens dat-ie van Mr. Bean is geweest. Mensen geloven me soms nog ook, haha."



Bron: http://www.bndestem.nl/auto/6627311/Die ... -erbij.ece