Routebeschrijving

Deze pagina is onderdeel van het gedeelte Rittenuitleg.
Let op: hieronder worden ritten van het type routebeschrijvingen in algemene zin besproken. Het gaat in alle gevallen om voorbeelden en specifieke ritten kunnen verschillen. Lees bij deelname aan een rit altijd het geldende algemene-uitleg-rittenreglement|reglement aandachtig door.
Binnen de MSCN kennen we diverse soorten puzzelritten, waarvan er twee boven de anderen uitspringen. Dat zijn de routebeschrijving en foto-coördinaten. Hieronder bespreken we de routebeschrijving.
##Routebeschrijving##
Zoals de titel al doet vermoeden, wordt de puzzelrit volgens een vastgestelde route verreden, volgens genummerde opdrachten, die op een vel papier staan. In principe is iedere opdracht een verandering van rijrichting, d.w.z. u moet links dan wel rechtsaf slaan. Rechtdoor is geen wijziging in rijrichting en wordt dan ook verder niet aangegeven, tenzij er een "gevaarlijke" situatie dreigt te ontstaan.
Zo'n gevaarlijke situatie kan bijvoorbeeld zijn; oversteken van een provinciale weg, kruisen van een spoorbaan, ingewikkelde rotonde etc. In zo'n geval staat dat dik gearceerd tussen de routeopdrachten. Duidelijk herkenbaar en zonder verdere valkuilen.
Hieronder vind u een voorbeeld van een routebeschrijving, uit de Kersenrit van 2000.
Voorbeeld:

Start bij de blauwe vlag in de "Reethsestraat".
Voorrangsweg oversteken

  1. Na "OVERWEG 168" links
  2. 2e weg rechts
  3. 1e weg rechts
  4. 1e weg rechts
  5. 1e weg rechts
  6. Na "SCHARRELEIEREN TE KOOP" rechts
  7. "Bredestraat" rechts
  8. Einde weg links
  9. Einde weg rechts
  10. 2e weg rechts
  11. 1e weg rechts
  12. Einde weg links
  13. 1e weg links ("Onderstalstraat" volgen)
  14. 1e weg rechts
  15. 1e weg rechts
  16. 1e weg links
  17. 1e weg links
  18. Einde weg links
  19. "Moordakkerstraat" links
  20. Na "ONDERSTALSTRAAT" rechts
  21. 1e weg links
  22. Na huisnummer "135" rechts

##Opdrachten##
Een route opdracht om u links, danwel rechtsaf te laten slaan, kan uit verschillende soorten tekst bestaan. Het meest simpele is 3e weg R of Na kruising 1e weg L. Moeilijker wordt het als er verwijzingen in de route opdracht staan. Zo'n bekende verwijzing is dan bijvoorbeeld Na school R of Na "SCHOOL" R. In het eerste geval passeert u een schoolgebouw en gaat dan de eerste weg rechts in. Voor het tweede voorbeeld moet u een bord of muurplaat met het woord "SCHOOL" erop passeren voordat u rechtsaf mag. (N.b.: of dit bij een specifieke rit ook opgaat is volledig afhankelijk van het reglement; bij veel ritten werkt het zo, maar het reglement is leidend. U hoeft dit dus nu ook niet te onthouden, het staat altijd expliciet in het reglement. We zullen deze kanttekening vanaf nu niet meer plaatsen, voor alle voorbeelden geldt, bij een specifieke rit kan het afwijken).
##Valkuilen##
Uiteraard gaan we hier niet alle mogelijke valkuilen en instinkers verklappen, maar een paar zullen we wel bespreken om u een inzicht te geven waar u zoal op moet letten. De meest simpele instinker is het weglaten van een genummerde opdracht. U kan die ontbrekende opdracht niet uitvoeren en moet dus de weg vervolgen (dat hoeft niet altijd precies rechtdoor te zijn, maar moet wel dezelfde weg zijn). Als u dan doorrijdt, komt u een opvanger tegen. Deze opvanger verteld u wat u moet doen en brengt u weer terug op de route.
Een andere truc is om in de tekst zelf iets te veranderen. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van Na vierspronq R, waarbij de q niet een typefout is, maar gewoon een instinker. Vierspronq bestaat niet, dus vervolgt u de weg tot de opvanger. Nog zo'n veelgebruikte is Over water 2e weg L. U rijdt niet over water, dus kan die opdracht niet uitgevoerd worden.
Met behulp van de taal zijn dus vele instinkers te maken. Een routebeschrijvingsrit is dan ook vooral een type rit waarbij goed gelezen moet worden.
We zeiden eerder al dat vaak ligt vastgelegd dat elke opdracht tot een richtingsverandering moet leiden. Mits goed en duidelijk vastgelegd in het reglement, kan ook dat een potentiële instinker zijn. Wat doet u als een opdracht luid: "Op viersprong niet rechts"? Als u rechtdoor rijdt, zit u fout, want dat is geen verandering van richting. De opdracht is niet uitvoerbaar? Jawel hoor. Door linksaf te slaan verandert u van richting en gaat, zoals de opdracht zegt, niet rechtsaf.
##Reglement##
In het reglement staan de diverse betekenissen van de gebruikte afkortingen, de uitzonderingen en de aanwijzingen zoals tekst in hoofdletters of tekst tussen aanhaaltekens, etc. Als het goed is, zijn alle valkuilen in het reglement afgedekt en is het aan u, de puzzelrijder, om dat te doorgronden. In het reglement staat ook hoe u de controlekaart dient in te vullen.
##Tips##
Gebruik de tijd voor de start om het reglement goed te lezen. Onderstreep of markeer met een kleurtje die stukken tekst, waarvan u denkt dat het problemen zou kunnen geven, oftewel een gelegenheid is voor de uitzetter om er een valkuil van te maken. Houdt het reglement tijdens de rit bij de hand en lees het bij twijfel ter plaatste nog eens door. Ga er vanuit dat spellingsfouten in uw routeopdrachten niet per ongeluk gemaakt zijn. Controleer of de routeopdrachten allemaal aanwezig zijn.
Tot slot: Houdt de tijd goed in de gaten. U zult niet de laatste zijn, die goed gereden heeft, maar na de ideale finishtijd pas binnenkomt en dat zou erg jammer zijn voor al die moeite die het gekost heeft!
##Conclusie##
Een puzzelrit volgens het type routebeschrijving is een leuke familierit, waarbij taal een belangrijk puzzelelement is. Helaas mogen we niet overal in Nederland dit soort ritten rijden, maar waar het wel mag, zullen we dat zeker doen. Het is een type rit, dat zeker de moeite waard is om het ook eens te gaan proberen en begrijpt u iets niet, dan zijn er altijd sportcommissarissen aanwezig om u op weg te helpen.