R1 blok in het vooronder...

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Zou een R1 blok in het vooronder passen? Ik dacht aan dit product, waardoor je een mini diff in een kast kan doen, en er een tandwiel op kan zetten. Voordeel van deze constructie is dat je de mini assen (en remmen) gewoon kan gebruiken. Je moet dit diff natuurlijk in een soort frame zetten vastgemaakt in het voorste subframe.



In deze behuizing kan je dus een standaard mini diff zetten (lekker goedkoop) of een Quaife ATB diff van ~ 1000 Euro. De behuizing is nodig om de olie binnen te houden (20w50). De prijs van dit geweldige stuk metaal bedraagt 'maar' 257 pond, dus zeg een slordige 500 Euro incl tandwiel. Hierbij zitten al de kogellagers en aluminium 'ophanging' voor je diff. In deze doos past trouwens ook een Quaife diff.. Met 180pk zou je wel eens een sper kunnen gebruiken.

Op de Quaife website is ook mooi een afmetingen-PDFje te krijgen als je nog meer geld wil sparen om je eigen 'doosje' te (laten) maken:
link

Ik ga er trouwens van uit (gevaarlijk) dat het Quaife diff groter is dan een mini diff, dus dat ik het 'doosje' voor een Quaife diff zou (laten) maken.


De vraag is of de R1 nog wel voor deze diff contructie past. Er zal ook een soort tussenas gemaakt moeten worden om het blok in het midden te krijgen. Ook moet er dan nog een achteruit versnelling gemaakt worden.

RDW: Hmm, 180Pk uit een R1 blok is een beetje veel vergeleken met de 34 (ofzo) die standaard uit een 1000je komen. Antwoord is redelijk simpel. Een gigantisch restrictieve toerenbegrenzer (zeg 4500 toeren, of minder) om het maximum vermogen op 34pk te begrenzen. Als je dan op het circuit bent (waar de auto toch niet verzekerd is) kan je dan het toerental weer naar 11500 verhogen en genieten van de 180pk. Of je kan natuurlijk ook helemaal naar de 'limiet' gaan en de torenbegrenzer zetten op een niveau waar het vermogen al 40% hoger is dan standaard.

R1 blok zal misschien niet passen in de neus van de mini, omdat het R1 blok best lang is (de versnellingsbak zit achter het blok, de uitlaat ervoor). Misschien is het mogelijk het blok bovenop het diff te plaatsen (onderzoeken of dit wel kan met de ketting-aandrijving, bij een motorfiets loopt deze natuurlijk voor->achter en niet boven->beneden). Het R1 blok weegt ~70kg incl versnellingsbak. De versnellingbak en de krukas (de zwaarste onderdelen) zouden dan op de hoogte van de originele mini krukas liggen (~). Moet er alleen nog gekeken worden of het blok dan niet te hoog ligt om onder de kap te passen.

Als er een tussenas gebruikt wordt zodat het blok centraal opgezet kan worden, dan zou men op deze tussenas ook nog de electrische achteruit kunnen plaatsen.

Je motorcode veranderd wel, dus dit mag officieel natuurlijk ook niet, maar je veranderd wel de minste variabelen. Je aantal cylinders blijft 4, je CCs bedragen nog steeds onder de 1000, je vermogen (voor de openbare weg) bevind zich ook nog binnen de grenzen (mits de toerenbegrenzen op een semi-permanente manier aan staat). Dit is trouwens soortgelijk als het effect van NOS, met het omhalen van een schakelaar, maakt je blok ineens veel meer vermogen. Hoe zit dat met NOS, mag dat?

Ik zal binnenkort kijken of ik wat in elkaar can CADen om wat plaatjes van het plan te maken, want zo'n lap text, daar wordt niemand vrolijk van ;-)

Wat je verder nog nodig hebt: De computer van de R1, een benzinepomp (injectie model), een manier om je snelheid inzichtelijk te maken, een manier om de koppeling mechanisch te maken. Ook heb je natuurlijk nog een soort paddle-shift systeem nodig om de 6-bak aan te sturen. Een electrische achteruit (veel mensen gebruik hiervoor start-motoren van auto's)


Als je hier al moe van werd, stoppen met lezen. Als je gek bent, gewoon doorlezen.

Ook 180pk wordt op termijn 'normaal' in een mini. Dus hoe krijg je nog meer?:
1. Turbo. Holeshot racing will set you up! 340Pk of zoiets absurds, misschien is het wel een goed idee om een quaife in je doosje je bouwen?
2. Supercharger. Moeilijk want de krukas is niet benaderbaar in een motorfiets. Mogelijk alleen door de starter-motor. Misschien een soort 'plug' maken die als starter-motor in het blok past, maar dan aan de buitenkant de starter-motor en een blower aandrijft.

Rob

[size=75:1uqfsfyi][img tags van een van de plaatjes verwijderd, te groot voor directe plaatsing op het forum - Crispy][/size:1uqfsfyi]

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Damn, is al verzonnen:
Zo te zien aan de fotos van de onderkant bijna exact hetzelfde idee als wat ik beschreven had. Leuk om te weten dat het erin past :) Zo te zien wel een speciale uitlaat nodig.
link


RE: R1 blok in het vooronder...

Natuurlijk past een bike engine in het mini motorruim. Er is weinig dat niet past.
Als je origneel wil zijn zul je heel wat uit de kast moeten trekken, zowat alles is al gedaan...Kijk maar eens op 16vminiclub.com
Maar wat wil je nou met je mini gaan doen? Ik volg je schakelingen allemaal niet meer :?

Je motorcode veranderd wel, dus dit mag officieel natuurlijk ook niet, maar je veranderd wel de minste variabelen. Je aantal cylinders blijft 4, je CCs bedragen nog steeds onder de 1000, je vermogen (voor de openbare weg) bevind zich ook nog binnen de grenzen (mits de toerenbegrenzen op een semi-permanente manier aan staat).



Ook dit staat allemaal lang en breed op het forum. Bij 40% vermogenswinst tov het kenteken geldt een keuring. Dus ook in dit geval...

RE: R1 blok in het vooronder...

Ik wil even dit zeggen......

http://www.pro-motive.co.uk/index.html

Succes en veel kijk en slijm plezier!

Kijk

default

RE: R1 blok in het vooronder...

@Daan Je kan er voor zorgen dat je vermogenswinst op de openbare weg niet meer dan 40% bedraagt door de toeren laag te houden dmv een toeren begrenzer. Als je dan op het circuit bent haal je deze begrenzing er weer af, want je bent immers toch niet verzekerd op het circuit, dus dan maakt het ook niet meer uit dat je meer dan 40% vermogenswinst hebt. Wat er steeds wordt vergeten is als je motorcode wijzigt (door ccs, bougies of wat dan ook te veranderen) , je een 'ingrijpende wijziging' maakt en je dus ook officieel een herkeuring moet doen. Maar gelukkig is dit het landje van gedoogbeleid.

@Renessy Leuk dat ze de motor omgedraaid hebben, hiervoor moet je ook het diff omdraaien en je assen omwisselen. Het zorgt wel voor een 10x betere gewichtverdeling. De ketting wordt ook een stuk langer, en het uitlaatspruiktuk een stuk moeilijker, maar de winst door de verbeterde gewichtsverdeling is natuurlijk altijd welkom.

RE: R1 blok in het vooronder...

campr schreef:
@Daan Je kan er voor zorgen dat je vermogenswinst op de openbare weg niet meer dan 40% bedraagt door de toeren laag te houden dmv een toeren begrenzer. Als je dan op het circuit bent haal je deze begrenzing er weer af, want je bent immers toch niet verzekerd op het circuit, dus dan maakt het ook niet meer uit dat je meer dan 40% vermogenswinst hebt.




Toch geldt de 40% regel. Je kan ook een dikke turbo op je auto bouwen, die pas bij 6000 Rpm gaat werken. En als je aangehouden wordt zeggen dat je alleen op het circuit de turbo 'gebruikt'. Of een nog duidelijker voorbeeld (zoals je aangaf): NOS (met 40% vermogenswinst onder de knop) is ook reden tot een herkeuring. Voordeel van NOS is dat je het gemakkelijk kan verstoppen.

Een ander motorblok verstop je minder snel, de motorcode 'op zich' doet er niet toe. (je mag er best een andere motor inhangen). ALS HIJ VOLGENS DE SPECS MAAR NIET MEER VERMOGEN ZORGT DAN +40% TOV HET ORIGNELE BLOK. Wat voor fratsen je er allemaal mee uit haalt (toerenbegrenzers) doet er niet toe!

Je kan het ook op je klompen aanvoelen. Het zou een beetje raar zijn om (op de weg) bij het omzetten van het schakelaar ineens wel verzekerd te zijn.... :?
default

RE: R1 blok in het vooronder...

@Daan Tuurlijk, maar als er enige twijfel is over het vermogen wordt je auto toch op een vermogenstestbank gezet? Er zijn zat voorbeelden van auto's (VW TDI's) die dmv motor-management ge-detuned worden om betrouwbaarder/efficienter te werken. Met een goeie chip zijn die dingen ook te bewegen tot 40% vermogenswinsten, maar toch worden die dingen niet om de haverklap aangehouden.

Het is ook niet de bedoeling dit met een 'knop' te doen die je omhaalt voor de vermogens toename, maar je moet ECU her-programmeren, iets wat op zo'n VW-TDI moet doen. Dan is namelijk de verleiding niet zo groot om het te doen, en als ie bij de politie staat om getest te worden, kunnen ze niet zomaar meer vermogen maken door een knop om te halen.

Dat de motor theoretisch meer vermogen kan leveren dan dat hij doet is geen reden tot aanhouding, lijkt mij.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

met alle respect campr, ik hoop voor je dat je gelijk hebt, en hoop vooral dat als er een ongeluk gebeurd dat je over genoeg geld beschikt,als je verzekering zijn handen van je rij-ijzer aftrekt...

veranderen van motor is gewoon rdw keuren, ook een v-tech zelfs een 998 cc eruit en een 1275 erin zou langs de rdw moeten...

iedere verzekering wil je als lid hebben, want je betaald premie, maar als er uitgekeerd moer worden zoeken ze naar een rede om niet te hoeven betalen. en een mini met een a+ blok op kenteken terwijl er een r1 blok inzit, maakt het wel heel makkelijk om de eigenaar aansprakelijk te stellen...

RE: R1 blok in het vooronder...

40% ??

Dan zijn er heel wat Mini-luitjes die met het A-motortje al iets te ver gaan... Ik zelf zit ongeveer op 100% (1100/48pk => 1380).

Maar goed het is nog wel een A-motor natuurlijk... :D

RE: R1 blok in het vooronder...

Red Flame schreef:

en een mini met een a+ blok op kenteken terwijl er een r1 blok inzit, maakt het wel heel makkelijk om de eigenaar aansprakelijk te stellen...




Op kenteken staat niet dat er een A+ blok zit ;)

Alleen het aantal cilinders en bij wat recentere auto's staat de cilinderhoud vermeld.

O ja: sinds 2006 wordt bij de APK niet meer gecontroleerd wat voor motor is gemonteerd: mag je zelf weten.... :P

RE: R1 blok in het vooronder...

campr schreef:
@Daan Tuurlijk, maar als er enige twijfel is over het vermogen wordt je auto toch op een vermogenstestbank gezet? [...] maar toch worden die dingen niet om de haverklap aangehouden.



Je haalt nu twee dingen door elkaar. Een motorswap, en een orineel motorblok opvoeren. Nog één keer: als je swapt, nemen ze het vermogen volgens de specs van het geswapte motorblok over. Dus of je de motor knijpt maakt niet uit.
Stel je voor. Jij rijdt met je begrenzer aan frontaal tegen een andere auto. Beide auto's helemaal in de kreukels. Men komt erachter dat je een R1 blok hebt ingebouwd. Wil je dan beweren dat ze de auto weer rijdbaar gaan maken om op de testbank gaan zetten (om vervolgens te kijken hoeveel vermogen het blok produceerde?) Mooi niet, ze gaan van de specs uit. Simple as that....

Dat de motor theoretisch meer vermogen kan leveren dan dat hij doet is geen reden tot aanhouding, lijkt mij.



Ik zou je niet zo'n zorgen maken over aanhoudingen. Eerder om verzekeringstechnisch gezeik.

Maar goed, ik ga er verder niet meer op in. Je ziet maar wat je doet...

default

RE: R1 blok in het vooronder...

@Red Flame Ik zal mijn verzekering eens een keer bellen, wat voor problemen zij precies zouden hebben, als ik 34pk vervang door 34pk. Wat ik op het circuit doe interesseert ze toch niet, daar worden ze immers niet aansprakelijk voor gesteld.

@Carlo en dat veranderd niks aan de zaak, het gaat om het vermogen. Boeit de politie/verzekering echt niet of het nou een A-serie is of een 1.8T audi blok, als ie maar niet meer dan 40% maakt dan de originele motor. Je zou dus ook met een 1100 naar 1380 conversie netjes naar de RDW moeten gaan, en je bent onverzekerd op de weg.

Dat is nog wel het ergste, mensen plompen gewoon een 1380 erin en verwachten geen problemen. Als ik dan kom met een R1 blok dan zeggen ze meteen: "Herkeuren!". Het is een vreemde wereld, mensen kijken alleen naar de buitenkant en niet het daadwerkelijk gemaakt vermogen. Ik vrees dat als je de politie tegenkomt, dat het precies hetzelfde zal gaan.. "Hee, da's geen Rover blok, meekomen, auto in beslag genomen etc etc." terwijl die gewoon 34Pk maakt door de motor-managment. Dat het potentieel er is voor meer, tja dat is dan mooi meegenomen voor op het circuit.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Ik verwacht geen problemen zolang het een A of A+ blok is.

Als de zaak er heel erg anders uitziet dan standaard krijg je nu eenmaal sneller een probleem.

Bij wijze van spreken: met een A+turbo van 200pk krijg je minder snel een probleem dan met een R1 blok met 180pk

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Excuus dat ik er nog een keer over doorga hoor, maar waar bazeer je precies dit op:
" Nog één keer: als je swapt, nemen ze het vermogen volgens de specs van het geswapte motorblok over. "

Is dit uit persoonlijke ervaring? Heb je dit op de RDW site gevonden? Is dit ervaring van andere mensen?

Hoe weten ze nou wat voor motorblok je er in hebt gezet en of je niks aan het motorblok hebt veranderd? Dat weten ze dus niet. Ik zou het sterk vinden als ze überhaupt naar het vermogen kijken, aangezien ze een rollenbank nodig zouden moeten hebben om het vermogen te testen.

In dat geval zeg ik dat het een "campr Special" in zit. 998cc en 34 pk, net zo-een als er uitgekomen is. Yamaha R1 is trouwens ook geen auto blok, dus hoe zouden ze daarvan de specs moeten opzoeken dan? De motor-fiets specs overnemen?

Maargoed, ik ben van plan (als ik die R1 conversie ooit doe) om op een vermogens testbank het toerental voor 34Pk + 40% te achterhalen en in te stellen. Dan kan ik altijd nog aangeven met het printje van de vermogens testbank dat ik heb getracht het vermogen onder de herkeuringslimiet van de RDW te houden.

Over verzekeringen gesproken, als jij een vermogenswinst maakt van 20% (een stage-1 kit op een 1000je) ben jij dit ook verplicht te melden aan de verzekering. Als ze erachter komen dat je auto niet meer origineel is, dan kunnen ze weigeren uit te betalen. Daarmee zijn veel auto's op dit forum dus onverzekerd.

Rob

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Sterker nog, als jij een motorblok overplaatst van een andere auto, moet je voor de herkeuring gaan, zelfs als het om een vervangen 1000je gaat:

De oorspronkelijke dragende constructie is gehandhaafd

Bij voertuigen met een dragend chassis, waarop een afwijkende carrosserie is aangebracht verandert niet altijd de identiteit. Als het chassis en de aandrijving bij elkaar horen, wordt de identiteit gehandhaafd.
De RDW beoordeelt de wijziging in dit geval aan de hand van de technische eisen die golden ten tijde van de datum eerste toelating van het oorspronkelijke voertuig.

Als de RDW de wijziging goedkeurt, behoudt het voertuig zijn kenteken. Wel past de RDW dan de typeaanduiding op het kentekenbewijs aan.

Echter, als ook de aandrijving met één of meer onderdelen uit andere voertuigen is aangepast dan krijgt het voertuig een nieuwe identiteit, het moet opnieuw worden toegelaten en krijgt na goedkeuring een nieuw kenteken. Het voertuig valt in dit geval onder de regeling toelatingseisen individuele goedkeuring en moet daarmee voldoen aan de huidige toelatingseisen.




Dus met andere woorden:
1. 1000je vervangen
2. Naar de RDW voor controle, hier zal blijken dat de 1000 uit een ander voetuig komt (motornummer) en zal de auto een nieuwe indentiteit krijgen omdat motornummer en chassis nummer niet meer overeen komen.
3. De auto wordt dan onder de regels voor
regeling toelatingseisen individuele goedkeuring



en moet daarmee voldoen aan de
huidige toelatingseisen.



Het enige jammere is dat je A-serie blokje op zijn carb niet door de CO keuring zal komen als de standaarden van hedendaags aangehouden worden, hij heeft namelijk ook geen cat!

Dus motor wissels zijn hiermee door de RDW uitgesloten, ook al zet je hetzelfde type blok er weer in. Alles wat je mag doen is het blok reviseren.

Vaag dat dit niet nageleefd wordt, ik vraag me af waarom?

Ik ga maandag de RDW bellen.

RE: R1 blok in het vooronder...

De oorspronkelijke dragende constructie is gehandhaafd
Bij voertuigen met een dragend chassis, waarop een afwijkende carrosserie is aangebracht verandert niet altijd de identiteit. Als het chassis en de aandrijving bij elkaar horen, wordt de identiteit gehandhaafd.



Dit gaat om bijvoorbeeld Kevers en 2CV's waarop het originele rollende chassis (incl. motor + wielophagnging etc) een andere carrosserie wordt geplaatst (buggy, Lomax, etc.).
Alleen het wisselen van een motor in een verder niet gewijzigde auto betekent niet dat de identiteit verandert.

RE: R1 blok in het vooronder...

Wat dacht je van een ruilmotor? Bijv. bij garantie bij motorschade. Moet de wagen dan een nieuw kenteken? NEE! Logisch: Het motornummer staat niet in het kentekenbewijs.

Komt echt geen RDW aan de pas hoor. Ze zien je al aankomen. :D

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Ah, ok. Dank.. Het is nu wat duidelijker.. Maar dat betekend dat ik ieder blok erin kan zetten, zolang het maar voldoet aan deze "40% extra vermogen" regel en ik de dragende constructie van de auto niet ingrijpend wijzig..

Maar als ik dan verder lees op de RDW website vind ik dit stukje:
link

Samengestelde voertuigen

De RDW verstaat onder 'samengestelde voertuigen' voertuigen, die bestaan uit verschillende onderdelen afkomstig van twee of meer voertuigen. Het kan gaan om onderdelen, die speciaal of seriematig vervaardigd zijn of om onderdelen afkomstig uit bestaande voertuigen dan wel bouwpakketten. Meestal is bij (ingrijpende) restauraties, reparaties of veranderingen en in ieder geval bij zelfbouw sprake van samengestelde voertuigen.

Restauraties, reparaties, wijzigingen of zelfbouw van voertuigen kunnen tot gevolg hebben dat een voertuig zodanig wijzigt dat er eigenlijk een ander voertuig ontstaat. De RDW stelt in deze gevallen de identiteit van deze 'samengestelde' voertuigen vast en bepaalt de datum van eerste toelating. Deze datum is van belang voor de vraag welke technische eisen op een dergelijk voertuig van toepassing zijn.

Vervolgens vindt een keuring plaats om vast te stellen of het samengestelde voertuig voldoet aan de technische eisen die van toepassing zijn. Na goedkeuring past de RDW de gegevens aan in het kentekenregister en in sommige gevallen op het kentekenbewijs. In geval van import geeft de RDW een Nederlands kentekenbewijs af.




Dus, je vervangt het blok van je 1985 mini door een 1000je uit 1988, in dit geval zou het kunnen zijn dat je auto dan de 88er jaargang krijgt, en dus gekeurd moet worden naar de standaarden die in 1988 golden. In de praktijk verwacht ik dat ze naar de technische verschillen kijken, en je auto toch nieuwe papieren krijgt maar nog steeds met de 1985 eisen. Ze zullen dus vermoedelijk niet herkeuren.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Pfff, gaat lekker zo...

Je auto blijft gewoon '85. Het gaat namelijk om je CHASSISNUMMER.

Je moet gewoon die creatie van je laten RDW-keuren!
Dan kan je altijd die 180pk (legaal) gebruiken. En dat ga je toch wel doen... :D

RE: R1 blok in het vooronder...

Alleen het vervangen van de originele motor door een ander type motor betekent niet het veranderen van de identiteit van het voertuig (zie de CRX-Mini van Marko).
Wel is het voertuig technisch zodanig gewijzigd dat de originele typegoedkeuring niet meer van toepassing is. Bovendien is er meestal een vermogenstoename van meer dan 40%. Daarom is een keuring noodzakelijk.
De APK is geen probleem zolang het een 4-cylinder benzinemotor blijft, maar dat is wel het minst van je zorgen.

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Dus als ik een 998cc motor met 34pk vervang door een 998cc motor met 34pk [size=59:kndg06u0]en een sequentiële 6-bak[/size:kndg06u0] dan hoef ik dus niet voor herkeuring? ;-)

Ik begrijp het wel dat je na een 'ingrijpende wijziging' voor de herkeuring moet, maar er zit veel rompslomp aan vast, en er zijn aanzienlijke kosten mee gemoeid.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Dan moet je de gok maar wagen... |:(

default

RE: R1 blok in het vooronder...

TJa, dat heb jij ook gedaan... O:) |:(

Ik zelf zit ongeveer op 100% (1100/48pk => 1380).



Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Ja, je hebt gelijk. En met mij nog vele anderen. Het ligt er dan ook niet zo dik op....

Ik heb nog geen voorbeelden van gevallen dat de verzekering op z'n strepen is gaan staan. Het is ongeveer het zelfde als met het opvoeren van brommers: er wordt gewoon uitgekeerd wanneer er wat gebeurt. Daar heb ik wel zat voorbeelden van.

Het zal vaak moeilijk zijn voor een verzekeraar om te bewijzen dat een ongeval het gevolg is van het toegenomen vermogen.

RE: R1 blok in het vooronder...

eigenwijs is ook wijs, ik wens je er heel veel succes mee...

zeker weten dat je een gruwelijk probleem hebt bij een ongevalletje of een technische keuring aan de rand van de weg...

ik hoop voor je dat je iemand doodrijd, dan ben je goedkoper uit dan dat je iemand gehandicapt rijd.

verder kan ik dan nog dingen gaan roepen over de aanklacht die je aan je broek krijgt wegens het rondrijden in een voertuig met geen geldige typegoedkeuring en alle gevolgen van dien...

sorry dat ik het bot schrijf, misschien de enige manier om de boodschap te bezorgen...

(als je het zo graag wilt weten ben ik eerst naar de rdw geweest voordat ik aan een project begon, en ik heb eieren voor mijn geld gekozen)

nogmaals succes...

RE: R1 blok in het vooronder...

@ Red Flame:

Ik weet niet tegen wie je het hebt, maar bot ben je wel! Een botte botterik!

RE: R1 blok in het vooronder...

Maak er maar een grapje van, Gelijk heeft ie wel......

@Campr: Denk er nog eens over na... Serieus!
Wat je wil kan wel en is natuurlijk hartstikke gaaf maar doe het dan verdomme dan wel goed!

RE: R1 blok in het vooronder...

Red Flame is niet echt bot hoor. Hij zegt alleen waar het op staat. Ik heb een tijdje geleden een expert op dit gebied gesproken. Zolang de vermogens toename niet boven de 40% uit komt en het aantal cilinders niet gewijzigd wordt, is er geen probleem.

Ga je iets anders doen, dan zul je voor herkeuring moeten. Er zijn er idd die het niet doen, maar let dan wel op dat je juridisch gezien contractbreuk pleegt met je verzekeringsmaatschappij en zij dus ook niet meer verplicht zijn om jou iets te vergoeden bij een ongeluk.

Een keuring kost je iets van 700-800 euro, maar dan weet je zal zeker dat het veilig is en dat het ook op je papieren staat.
Als ik voor zo'n wissel zou gaan (wat ik niet doe hoor), dan zou ik toch echt gaan voor de herkeuring. Het zou wel leuk zijn om iets te proberen wat een ander nog niet heeft gedaan.

RE: R1 blok in het vooronder...

Vergeet vooral niet dat voor het plaatsen van een ander motorblok dan eentje van het originele type er vaak al de nodige aanpassingen aan de carrosserie en/of subframes van de Mini nodig zijn. Die aanpassingen zullen al snel gezien worden als 'ingrijpende veranderingen aan de constructie van de auto'. De ophangpunten van het motorblok zijn immers zo'n beetje de zwaarst belaste punten van je hele auto. Je moet zeker niet denken dat de RDW over alleen maar uiterlijke wijzigingen praat! Dat je een luchthappertje in de motorkap plaatst, daar zullen ze niet wakker van liggen zolang de boel geen scherpe randen heeft.

RE: R1 blok in het vooronder...

Ik vermoed dat een R1 die maximaal 4500 toeren draait niet echt lekker rijdt. Ik weet niet de bakverhoudingen, maar is het dan niet zo dat je Mini dan niet harder dan 80kmh gaat in zijn 6?
Verder is natuurlijk trekkracht nergens te bekennen.

Een ander punt is dat geen enkele expert gaat geloven dat er een R1 met 34pk erin zit in geval van schade of ander trammelant waarbij officiele instanties zijn betrokken.

Je kan natuurlijk heel veel energie en tijd in steken om die mensen te bekeren, maar volgens mij kan die tijd en geld beter gespendeerd worden om de Mini met 150/180pk goed te keuren.

Maar even technisch inhoudelijk: komt er een elektrische achteruit of ga je duwen?

RE: R1 blok in het vooronder...

Komt het er dus op neer dat alle Mini's die ipv een 998 een 1275 of hoger hebben (en dat zijn er nogal wat) allemaal naar de RDW zouden moeten.

Dennis

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Als je hem limiteerd op 34pk+40% moet je limiet zetten op ~4250 toeren. Dat is idd niet zo handig, dan is je Vmax 85km/u.. :-(

Ik snap idd waar jullie allemaal vandaan komen. Het lijkt hier wel een beetje op de pot die de ketel verwijt met al die mensen die er wel een 1380 inzetten ipv een 1000 of een 1100 en niet langs de RDW gaan, maar dat moeten ze uiteraard zelf weten.

Dus dat wordt langs de RDW. Denk alleen dat ze aan de papieren vrij weinig zullen veranderen. Blijft 998cc (staat niet eens in mijn papieren), blijft 4 cylinder. Het enige wat echt veranderd is het vermogen (staat niet in de papieren) en het gewicht (ik vermoed dat ie lichter wordt).

Ze checken primair natuurlijk of alles wel goed en veilig is ingebouwd.

Kunnen ze ook meteen de 4-pots remklauwen, de beam-axle en de flipfront meekeuren ;-) Ik zal dus vooralsnog de bakken niet uit de mini slijpen (of andere onderdelen), anders moeten ze de carosserie ook weer mee gaan keuren (even er van uitgaand dat ze dit niet doen voor de flipfront) . De deuren zullen ook van staal blijven. Het interieur gaat er alleen wel compleet uit.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Hoe kom jij eigenlijk aan die 34pk?? Heb je nu een 850?

Een 1000-tje heeft 42pk zover ik weet...

RE: R1 blok in het vooronder...

Afhankelijk van de opzet van de 1000. Hier staan er 2. 1 met 38pk en 1 met 43pk. Ik zou bij de berekening van de 40% wel uitgaan van de hoogste waarde die er is.

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Okay, 42 dan. Het wordt er niet veel beter op ;-)
42x1.4= 58.8pk max volgens de 40% regel.
Een R1 haalt 58.8 pk bij ~4750 toeren Dat betekend een max van ~95km/uur.

Ik zou natuurlijk wel de versnellingen langer kunnen maken door het aanpassen van het tandwiel op de motor of op het diff. Het is iig niet handig. Ik ga gewoon de officiele RDW weg bewandelen, we zien wel waar het schip strand. Als het niet lukt met de RDW, 'sloop' ik de mini, en dan wordt het mijn circuit racer, die ik dan kan trekken achter mijn dagelijkse auto. En dan gaan pas alle stoppen eruit, glasfiber deuren/achterklep. Verlicht alles, kooi erin, slicks eronder enz enz... Ik wil alleen eerst even proberen alles nog straatwaardig te houden, lijkt me wel leuk die 180pk legaal op de openbare weg.

Als die 180pk erin gaan, en hij is RDW goedgekeurd, dan gaat er ook nog een kooi in voordat ik de weg op ga. En die 4-pots zitten er dan ook al onder, niet dat iemand denkt dat ik mijn eigen veiligheid op het spel zet. Weet iemand hoe je een airbag in een oude mini krijgt? (geintje).

Rob

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Ik heb al mijn Swift onderdelen te koop aangeboden, ken iemand die een 2003 R1 blok kwijt incl alle onderdelen, dus het gaat daadwerkelijk van start.

Nu eerst het plaatwerk. Vanaf morgen 2 weken vakantie, dus daar iig een start mee maken.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

ik zou eens contacten ook met:
- Minimonster (MArko met gekeurde CRX mini)
- poly_patje (RDW R1) www.r1mini.nl

Suc6 mensen..


Jaapio (die dit ckr blijft volgen)

RE: R1 blok in het vooronder...

als je het echt niet goed gekeurt krijgt kan je het altijd nog via engeland laten keuren, maar dat gaat waarschijnlijk nogmeer kosten..

Maar wel veel succes met dit project! ik hoop dat het gaat lukken!

RE: R1 blok in het vooronder...

De sva (single vehicel aproval) is idd altijd mogelijk en dan kan je zelfs je bankstel nog gekeurd krijgen.

en ik vraag me af of de sva metode veel duurder is

ik zou trouwens met mijn getunede 998 al een herkeuring moeten (oregineel een 850)
zolang je mini schijfremmen heeft en het een a series blok betreft lijkt het me sterk dat je gezeik krijgt

default

RE: R1 blok in het vooronder...

idd, maar als je 180pk onder de kap hebt, lijkt me een keuring bij de RDW toch wat moeilijker te halen. Nou moet ik ook meteen toegeven dat ik niet weet wat ze precies keuren, kan iemand hier meer licht op laten schijnen?

Rob

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Het probleem als je in Engeland wil laten keuren is dat je iemand moet hebben die de auto in eigendom neemt, je mag namelijk als Nederlander niet doro de SVA. Ik heb het gevoel dat dit trouwens in Engeland niet een probleem is. Moet daar de Z-cars modificatie door de SVA? Ik dacht het niet.

Dus misschien is het al genoeg om je auto te exporteren, en dan weer te importeren.

Iemand?

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

jap in 1 dag exporteren en importeren. auto op een transporter zetten en gaan ermee...

de sva is ook best streng, kijk eens bij een kit-car-club. plus dat je geen enkel moment iets aan je auto mag doen, dus afkeur is echt afkeur en een volledige nieuwe afspraak maken... zelfs een simpel kapot lampje, of losse ty-rap kan al een probleem zijn...

plus dat je ondanks je kenteken je ook een verzekering moet zien te vinden die je dekking wilt geven...

RE: R1 blok in het vooronder...

Over een R1 blok achterin inbouwen is al een topic:
link

Daarin worden ook alle zaken betreffende Keuring, SVA, RDW etc behandeld.

Hier dus graag alleen verder over de specifieke (technische) zaken mbt het inbouwen van een dergelijk blok voorin de mini

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Klinkt steeds meer alsof ik een leuke circuit-auto ga bouwen ;-). Zeker als je een auto modificeert, klinkt de RDW als een betere optie.

Dan maar niet op de weg... Was toch niet zo weg van de weg :-) Kwam laatst deze aanhangwagens tegen:
http://www.aanhangcarsnederland.nl/inde ... agens.html
Heb ze ook nog goedkoper gezien. Het moet mogelijk zijn met mijn mini op 600kilo te komen, dan kan de aanhanger nog 150 wegen... Moet mogelijk zijn.

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Een Zcars mini moet door de SVA gekeurd worden....

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Maar is dat niet omdat de motor achterin zit? Op de pro-motive website staat het er volgende:

Is the conversion road legal?

Yes it is fully road legal, this was in fact the reason it was first developed. It passes current UK MOT requirements easily without a reverse gear, and the emmissions are lower than any tuned A series.




De SVA zegt het volgende:
Standard SVA only will be applied to the following:

* a left hand drive vehicle
* a personally imported vehicle 5
[u:31xsqdbx] * an amateur built vehicle[/u:31xsqdbx]
* a vehicle manufactured in very low volume
* a vehicle manufactured using parts of a registered vehicle (for manufacturers only)
* a rebuilt vehicle (mandatory if first licensing and registration required)
* a motor caravan (optional)
* an ambulance (optional)
* a hearse
* an armoured vehicle




Ik denk dat "An amateur built vehicle" mogelijk de lading dekt.

Definitie van een 'amateur build vehicle':

Amateur-built vehicle is one constructed or assembled for your own personal use, where:
???? the construction or assembly or a substantial part of it must have been carried out by you or other
persons acting on your behalf; and
???? a substantial part of the construction or assembly was carried out by you or other persons not
involved in a business in the course of which motor vehicles are normally constructed or
assembled.



Defineer 'Substantial part'
En verder:
Vehicle manufactured using parts of a registered vehicle is where:
1 it is constructed or assembled by a person carrying on a business in the course of which motor
vehicles are normally constructed or assembled;
2 it is equipped with an engine which has previously been used as the engine of another vehicle
which had been registered under the Vehicle Excise and Registration Act 1994 or any earlier Act
relating to the registration of mechanically propelled vehicles; and
3 it is equipped with one or more of the following components taken from the same vehicle as the
engine: - chassis; body; suspension; an axle; transmission; or steering assembly.



Dus als je een motor uit Nederland neemt, is deze nog nooit gerigistreerd geweest in Engeland volgens het 'registration act 1994', omdat deze nog nooit in het land is geweest (dit is vermoeddelijk om samengestelde voertuigen (van andere gejatte voertuigen) te voorkomen).
Dus zolang het blok uit Nederland komt, en je geen 'Substantial part' zelf maakt, hoef je geen SVA? Zeg het maar.

Rob

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Eindelijk een goed antwoord op de volgende vraag:

Hallo,

ik heb ik een mini uit 1984 die ik ingrijpend wil restaureren en veranderen, o.a.
zal er een nieuw motorblok van een Yamaha R1 motorfiets in komen (180pk) en de
ophanging zal aangepast worden met andere remmen en schokdempers. Ook zal er een
rolkooi in de auto gemonteerd worden.

Zo ver ik nu overzie, zal ik voor de volgende controlles bij de RDW langs moeten gaan:

Identiteitscontrolle (nieuw motorblok)
her-weging omdat het gewicht van de auto is veranderd.
rijgedrags-test (ivm nieuwe remmen, ophanging en de 40% regel)
Geluidstest vanwege de nieuwe motor (en uitlaat).
Aan de dragende constructie van de auto (subframes en zelfdragende carosserie) zal
niks geweizigd worden, behalve dat er een rolkooi ingebouwd zal worden.

Heb ik alle proeven zo'n beetje gehad dan, of is er nog iets wat ik bover het hoofd
zie? Is het het beste om dit allemaal in 1x te laten testen of stapsgewijs? Zou U
ook nog even de kosten op een rijtje kunnen zetten voor deze proeven?

In afwachting van uw antwoord,

Robert Campbell




Het antwoord van de RDW:
Geachte heer Campbell,

In reactie op uw e-mail, bericht ik u het volgende.
Als u een motor met een andere motorcode in een voertuig plaatst, dan moet u het
voertuig laten keuren bij een RDW keuringsstation. Na goedkeuring past de RDW de
gegevens aan in het kentekenregister en op het kentekenbewijs.
Kentekenkeuring
Tijdens de keuring controleert de RDW of het voertuig met de gemonteerde motor
overeenkomt met een andere bestaande typegoedkeuring. Eventueel moet u dit aantonen
door het overleggen van een verklaring van de fabrikant van het voertuig of de in
Nederland gemachtigde vertegenwoordiger.

Als er een typegoedkeuring bestaat, dan past de RDW het kentekenbewijs aan. Is dit
niet het geval, dan moet u naar het Testcentrum in Lelystad (TCL) om met het
voertuig een geluidstest af te leggen. Als het vermogen met meer dan 40 % is
toegenomen moet het voertuig ook een weggedragtest afleggen.

Kosten keuring
De keuring van een motorwijziging kost € 55,00.

Kosten geluidstest
De kosten voor een geluidstest bedragen € 356,00

Kosten weggedragtest
Een weggedragtest kost € 282,00.

Kosten wegen
Een weging kost € 17,50

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Medewerker Klantenservice RDW




En er zat ook het volgende plaatje bij:


Voor zover ik kan zien, is dit het compleetste antwoord van de RDW, ooit!

Robert

RE: R1 blok in het vooronder...

Compleet antwoord, dat wel. Maar niets nieuws onder de zon...

btw: Een R1 blok uit 2003 heeft geen 180, maar 152PK

default

RE: R1 blok in het vooronder...

Je hebt gelijk, het 2004 model haalt met RAM-air effect 180pk, zonder RAM-air haal je 'maar' 172pk (volgens wikipedia). Het zit hem vooral in de verandering in de kop van 2004.

Ik wilde mijn opties openhouden, en of je nou 152 of 180pk opgeeft, het is toch allemaal te veel (40% regel).

In het kort kost de hele exercitie van een ander blok je dus gewoon: Euro710,50 + je moet de mini er nog zien heen te krijgen (dat wordt oprijwagen huren).

Rob

RE: R1 blok in het vooronder...

Het schijnt dat RDW keurstations per locatie nogal verschillend werken dus als je hiermee verder gaat, moet je dezelfde vraag nog eens stellen aan je keurstation van voorkeur.
Beetje PR'ren kan nooit kwaad :P

Voordeel van de deeltesten lijkt me dat je nooit een complete afkeur (aka 715 euro down the drain)hebt.